НОВИНИ

Джокович спря контузения Алкарас и ще играе за рекордна 23-а титла от Големия шлем

Сърбинът се наложи с 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 и в неделя ще се бори за третия си трофей от Ролан Гарос

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:23, 09.06.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
джокович спря контузения алкарас играе рекордна титла големия шлем
Снимка: БТА
Слушай новината

Новак Джокович стана първият финалист на Ролан Гарос 2023, след като елиминира в четири сета на полуфиналите световния №1 Карлос Алкарас.

Сърбинът се наложи с 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 за 3 часа и 15 минути игра и така в неделя ще играе за рекордна 23-ата титла в турнирите от Големия шлем и трета в Париж.

За съжаление, полуфиналният сблъсък на "Филип Шатрие" бе белязан от сериозни физически проблеми за Алкарас, които се появиха в началото на третия сет и му попречиха да доиграе равнстойно срещата.

Преди това обаче двамата тенисисти изиграха много оспорвани първи две части, в които напълно оправдаха очакванията за зрелище.

В първия сет Новак Джокович реализира ранен пробив, който му осигури комфортен аванс от 4:1 и въпреки опитите на Алкарас да се върне в битката 36-годишният сърбин съумя да затвори частта с 6:3.

Във втория сет испанецът беше този, който изглеждаше като по-добрия тенисист на корта и стигна до решаващ пробив, за да поведе с 5:3. В следващите няколко минути обаче зрителите станаха свидетели на няколко обрата, като Джокович измъкна гейм от 0:40, за да стигне до 5:5. В крайна сметка шампионът от US Open се събра и успя да спечели следващите два гейма, с което изравни и резултата в сетовете.

Новак и Карлос си размениха по един гейм за начало на третата част преди да дойдат неприятностите за водача в световната ранглиста, който беше принуден да вземе медицински таймаут заради физически проблеми, което дори му коства загубата на един сервис гейм. Алкарас все пак намери сили да завърши срещата, въпреки че до нейния край взе един единствен гейм и така се прости с шансовете си да играе в спора за трофея в неделя.

Победата пък изпрати Джокович на рекорден в кариерата му 34-и финал в турнирите от Големия шлем, а там негов съперник ще бъде някой измежду Каспер Рууд и Александър Зверев, които ще играят във втория полуфинал на тазгодишния Ролан Гарос по-късно днес.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин потвърди началото на украинска контраофанзива, но "без успех" - Киев го обвини в лъжа
Путин потвърди началото на украинска контраофанзива, но "без успех" - Киев го обвини в лъжа
Гергана Топалова отново не загуби сет и е на полуфинал в Сърбия
Гергана Топалова отново не загуби сет и е на полуфинал в Сърбия