НОВИНИ

Как да подадем заявление за гласуване, ако сме под карантина

последен ден подаване заявления гласуване подвижна урна
bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 03.11.2021
11248
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, и за народни представители на 14 ноември 2021 г., като подадат е-заявление чрез Портала за достъп до електронни услуги на Държавна агенция „Електронно управление“.

Е-заявлението може да се подава до изборния ден, включително. Услугата се предоставя от общински администрации и е публикувана на Портала в раздел „Граждански права и правен ред“, секция „Избори 2021", на този адрес.

Заявлението трябва да е саморъчно подписано, като се посочват имената на избирателя, ЕГН, постоянният адрес и адресът на карантиниране. За да подаде електронно заявлението, избирателят трябва да притежава Квалифициран електронен подпис (КЕП) и профил в системата „Електронно връчване“.

Заявителят се уведомява за включването му в избирателния списък за гласуване чрез подвижна избирателна кутия по телефон или чрез електронната поща, посочени в заявлението му.

ЦИК уверява, че ковид мерките няма да попречат за гласуване

На територията на всяка община/район се назначава най-малко една подвижна Секционна избирателна комисия, при наличие на не по-малко от 7 избиратели, поставени под задължителна карантина и задължителна изолация съгласно Закона за здравето, и заявили желание да гласуват с подвижна избирателна кутия. Тези избиратели гласуват на мястото, където са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация.

Ако един избирател отговаря едновременно на изискванията за гласуване с подвижна избирателна кутия в секция за гласуване на избиратели с трайни увреждания и в секция за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация, той гласува във втория вид секция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно количество метамфетамин за 11 милиона лева задържаха на Летище София
Рекордно количество метамфетамин за 11 милиона лева задържаха на Летище София
ЦСКА замина в боево настроение за мача срещу Зоря
ЦСКА замина в боево настроение за мача срещу Зоря