НОВИНИ

Как пътуваме: Кои държави изискват PCR тест при влизане?

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
15:20, 01.02.2021
56915
Чете се за: 01:02 мин.
Общество
пътуваме държави изискват pcr тест влизане

Пътуването в чужбина вече става почти невъзможно без да предоставим при чекиране в самолета или на границата отрицателен резултат от PCR тест. Информацията за пътуване се мени ежедневно, в зависимост от изискванията на отделните държави и предприетите от тях мерки срещу разпространението на COVID-19.

Пълна информация по отделни държави може да се намери на сайта на Министерството на външните работи. Данните по-долу са валидни към 1 февруари 2021 г.

От МВнР отново препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътуване.

Ето какви са изискванията за пътуване от България до по-важните дестинации в Европа и по света, както и предприетите противоепидемични мерки в отделните държави.

АВСТРИЯ

Считано от 15 януари 2021 г., се въвежда задължителна електронната регистрация преди влизане в Австрия. След като бъде попълнен онлайн формуляра на посочения от съответното лице имейл адрес ще бъде върнат PDF-документ за потвърждение. Този документ трябва да бъде представен при поискване на властите. Автентичността на документа може да се провери с помощта на QR код. Записаните данни се предават на областния административен орган, който отговаря за местоживеенето. Данните се съхраняват в продължение на 28 дни от датата на въвеждане.

Предвиждат се изключения от изискването за регистрация за погранични работници и транзитни пътници, както и за лица, които влизат в Австрия поради семейни непредвидими причини, които изискват специално внимание.

Всички лица, които са били в „рискови региони“ (в т.ч. България), следва незабавно да пристъпят към 10-дневна карантина при влизане в Австрия. Карантината е с опция за „освобождаване“ след извършване на тест (PCR или антигенен). Денят на влизането в Австрия се брои като ден „0“.

Прекратяването на карантината е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на 5-тия ден (от датата на влизането в страната). От карантината са изключени лицата, които влизат в Австрия по професионални причини, транзитно преминаващи, лица, които пътуват като придружители при спешни медицински ситуации. Те следва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, без да бъдат задължавани да бъдат поставени под карантина. Тестът не следва да е по-стар от 72 часа към момента на влизане.

Считано от 22 август Австрия въведе задължителна декларация за транзитно преминаващите през нейната територия, включително за българските граждани. С декларацията гражданите потвърждават, че незабавно ще напуснат страната без да спират, за което следва да приложат и съответни доказателства – самолетен билет, автобусен билет, билет за влак и други подобни.

Няма затворени граници, с изключение на малките ГКПП с Чехия и Словакия. Всички летища функционират нормално при засилени мерки за сигурност и санитарен контрол.

Австрия удължи за трети път локдауна в страната до 07.02.2021 г. Правилото за дистанция се променя: тя трябва да бъде 2 м.

От 25.01.2021 г. се въвежда задължително използване на маска тип “FFP-2” в търговските обекти и публични транспорт. Училищата остават затворени до ваканцията между двата срока, като продължава дистанционната форма на обучение. Ще има разлики във федералните провинции.
Хотелите и заведенията остават затворени, като в средата на февруари ще се извърши оценка дали ще могат да отворят отново през март.

БЕЛГИЯ

От 27 януари до 1 март т.г. Белгия въвежда временна забрана за всички пътувания от и до страната с цел туризъм и други несъществени причини.

Към днешна дата цялата територия на България попада в „червена“ зона.

От 25 декември 2020 г. всички пристигащи в Белгия от „червена“ зона лица над 12 години, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест от коронавирус, направен от лицензирана лаборатория в рамките на не повече от 72 часа преди пристигането. За пътуващите със самолет контролът за отрицателен резултат от PCR тест се осъществява от превозвача още при чекиране и качване на борда на полети, които са с крайна дестинация Белгия.

Резултатите от бързи тестове за антиген или антитела не се признават. Документът трябва да бъде на хартиен или електронен носител, съставен на холандски, френски, немски или английски език, подписан и подпечатан. Датата на вземане на пробата трябва да бъде ясно посочена.

От пристигащите в Белгия от „червена“ зона лица, които имат белгийски лични документи, не се изисква резултат от предварителен PCR тест. Тестът се прави след пристигането в Белгия на летищата Брюксел-Завентем и Брюксел-Шерлероа и на ж.п. гарите Брюксел-Миди, Антверпен и Лиеж. При пристигането си пътниците получават СМС с QR код, с който могат да си запишат час и да си направят тест на летището или в друг център за тестиране в Белгия. За лицата с белгийска здравна осигуровка тестът е безплатен, а останалите заплащат 46.81 евро.

Всяко лице, което пристига в Белгия след престой от 48 часа и повече в страна от „червена“ зона, включително България, трябва да спазва задължителна 7-дневна карантина. Карантината може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. На петия ден от карантината лицата получават СМС с указания и код, с който могат да си запишат час за PCR тест. Ако тестът покаже положителен резултат, лицето трябва да се подложи на самоизолация още 7 дни. Към момента задължителната карантина е със срок на действие до 1 март 2021 г.

Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Ако престоят в Белгия на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, този пътник може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината.

За лица с белгийски лични документи се правят допълнителни изключения.

Всички лица, пътуващи за Белгия със самолет или кораб, както и с автобус или влак с начална точка в Обединеното кралство или в друга страна извън ЕС/Шенген, са задължени да попълнят и изпратят по електронен път преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия, формуляр Passenger Locator Form - PLF. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия, надхвърлящ срок от 48 часа. При правилно попълнен формуляр се получава със СМС или имейл QR код за потвърждение, който следва да се представи при чекиране и качване на борда или при влизане в страната.

От 4 януари 2021 г. е въведен допълнителен формуляр Business Travel Abroad form (BTA) за пътувания по професионални причини, като при наличието му се прилагат различни критерии за решението дали лицето трябва да спазва задължителна карантина. Този формуляр не може да се използва за пътуване до Белгия с цел временна или постоянна заетост, но може да се използва за ограничени бизнес контакти, свързани с конкретен проект или дейност в Белгия с максимална продължителност 72 часа.

Излизането от дома (хотела) по време на карантина е разрешено само за следните неотложни дейности:
- спешна медицинска помощ;
- закупуване на стоки от първа необходимост, като храна и лекарства, ако никой друг не може да ги осигури;
- уреждане на неотложни правни/финансови въпроси.
При неотложно излизане следва да се спазват всички хигиенни мерки и социално дистанциране и да не се ползва обществен транспорт.

Всички въздушни, морски и сухопътни граници са отворени.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

От 18.01.2021 г. всички лица, които възнамеряват да пътуват до Англия и Шотландия, а от 21.01.2021 г. и всички, които пътуват до Уелс и Северна Ирландия, ще трябва да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди пристигането в някоя от страните.

Дори и с отрицателен тест, гражданите все пак ще трябва да се самоизолират за 10 дена, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „коридори за пътуване“ (България не попада в тях). Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

Изключение от изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 ще се прилага спрямо пристигащи от Ирландия, Северна Ирландия, Шотландия, Уелс, както и за превозвачи и за деца под 11-годишна възраст.

Към настоящия момент режимът за пътуване до Обединеното кралство не включва забрана за влизане на българските граждани. Летищата са отворени и функционират в нормален режим.

От 15 декември 2020 г. пристигащите в Англия от страни, които не са част от т.нар. „коридори за пътуване“ , сред които е и Република България, имат опцията да си направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от самоизолацията си в Англия. При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината. Тестът ще трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство, като списъкът с акредитираните лаборатории е качен на сайта на Британското посолство.

Важно е да се отбележи, че пътниците не са длъжни да използват опцията за тестване след 5-ия ден. При такова положение те ще трябва да останат под карантина за целия 10-дневен период.

Лицата, чиито изследвания покажат позитивен резултат за наличието на COVID-19, ще бъдат включени в съществуващата система на британските власти за позитивни случаи от коронавирус. В такава хипотеза, те ще трябва да останат под 10-дневна карантина от деня на изследването или от деня, в който за пръв път са се проявили симптомите им. Освен това, ще бъдат проследени и техните контактни лица.

ГЕРМАНИЯ

От 14 януари 2021 г. всички пътници са длъжни да се регистрират ТУК преди отпътуването към ФРГ и да носят със себе си копие на потвърждението за направената регистрация.

Всички лица, пребивавали през последните десет дни в рискова област, трябва да могат да докажат най-късно 48 часа след влизането в Германия, че не са заразени с коронавирус. Сертификатът (медицинско свидетелство или негативен резултат за инфекция с коронавирус SARS-CoV-2 на хартиен носител или в електронен формат на английски, немски и френски език) следва да се представи при поискване на компетентния орган в рамките на 10 дни след влизането.

Към момента България е рискова зона и се изисква задължителен тест, който може да се направи 48 часа преди влизането в Германия или непосредствено след пристигането.

Предвиждат се и изключения за влизащи от рискови зони.

Ако през последните 10 дни преди пътуване до Германия сте пребивавали в рискова зона, сте задължени да се изолирате под карантина за 10 дни. При нарушения на карантината може да бъде наложена глоба до 25 000 евро.

Лицата, за които важи изискването за задължителна карантина, са длъжни незабавно да уведомят местната здравна служба за адреса на пребиваване, както и за появата на симптоми за заболяване от COVID-19 по време на карантината (кашлица, треска, хрема или загуба на мирис и вкус).

Компетентната местна здравна служба може да намали срока на задължителната карантина, ако бъде представен отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 5-ия ден след влизането в страната.

Дори и при отрицателен тест, ако до 10 дни след влизането в Германия се появят типични симптоми, незабавно следва да се информира компетентната здравна служба.

От Външно министерство информират, че правилата в отделните провинции се различават. Преди да се предприеме пътуване към ФРГ гражданите следва да се запознаят с действащите разпоредби.

Германия удължи локдауна в страната до 14 февруари. Заведенията за хранене, магазините за търговия на дребно и местата за отдих и културни развлечения остават затворени. Задължително е носенето на медицински маски в градския обществен транспорт и магазините. Училищата и детските градини остават също затворени. По време на ограниченията членовете на едно домакинство могат да се събират само с един гост. Нарушенията ще бъдат наказвани с парични глоби.

ГЪРЦИЯ

При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. При липса на такъв гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане в страната гръцките власти подлагат на пътниците на бърз тест.

Всички пристигащи в страната подлежат на 7 дневна карантина. След изтичането на карантината на посочения от лицето адрес, е позволено излизането при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и ограничения.

Изключение от изискването за тест има за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози - както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП. Децата до 10 години също са освободени от изискването за представяне на PCR тест.

При пътуване към Гърция всеки гражданин следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF). Гражданите с постоянно пребиваване в Гърция следва да попълват PLF и при напускане на страната.

Компаниите предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в началната дестинация.

При пътуване със самолет не се изисква PCR тест, когато конкретният пътник не напуска транзитната зона на летището. При преминаване със сухопътен транспорт се изисква PCR тест.

Летищата в Гърция са отворени.

Преминаването през ГКПП „Кулата-Промахон“ към 14.01.2021 г. е разрешено в часовия диапазон от 7.00 ч. до 23.00 ч.

На територията на Република Гърция има забрана за движение на граждани в часовия диапазон от 21.00 часа до 5.00 часа. Забраната не се отнася за тежкотоварния превоз.

През ГКПП Маказа-Нимфея се допуска влизане на територията на Р Гърция само на тежкотоварни автомобили с общо тегло до 3,5 тона, осъществяващи търговски превоз.

През ГКПП Илинден-Ексохи е разрешено преминаването само на тежкотоварни автомобили, осъществяващи превоз на търговски стоки.

ГКПП Златоград-Термес, ГКПП Ивайловград-Кипринос са затворени за преминаване.

През ГКПП Капитан Петко Войвода-Орменион е разрешено преминаването на тежкотоварни автомобили, осъществяващи превоз на търговски стоки.

Повече допълнителна информация вижте ТУК

ИТАЛИЯ

За да влязат в Италия, пристигащите от държави от Списък „С“, в който попада и България, трябва да представят отрицателен тест, молекулярен или антигенен, направен до 48 чasa преди влизането в Италия, а при непредставяне на такъв подлежат на 14-дневна карантина. В случай на карантина не се предвижда предварително освобождаване от карантината.

Освен това, пристигащите от държави от този списък имат задължение да попълнят декларация с данните си и причините, началната и крайната точка на пътуването; имат и задължение за информиране на местната компетентна здравна институция за пристигането в Италия, дори и при липса на симптоми на вируса.

Транзитното преминаване през италианска територия е свободно, като това следва да се извърши с лично превозно средство в рамките на 36 часа. Няма изискване за предварително направен тест при летищен трансфер.

В Италия се удължава извънредното положение до 30 април 2021 г. Остава в сила забраната за излизане от дома в интервала 22.00-05.00 ч.

До 15 февруари 2021 г. е забранено движението между различните области или автономни провинции, освен по работа, при ситуации на необходимост или по здравословни причини. Позволено е завръщането на постоянния или настоящия адрес.

До 5 март на територията на цялата страна се прилагат следните правила:

Разрешава се, само веднъж на ден, посещението на чуждо частно жилище, между 5.00 и 22.00 ч., от страна на максимум двама души (освен живеещите на адреса), като в този брой не се включват деца под 14 години, над които въпросните лица упражняват родителски права, и хора с увреждания или хора, които не могат да се грижат самостоятелно за себе си, които живеят с въпросните лица. Това посещение може да се извършва в рамките на същия регион - в „жълтата зона“, и в рамките същата община - в „оранжевата“ и „червената“ зони. Ако движението е ограничено до рамките на същата община, се разрешава движението от общини с население не по-голямо от 5 000 жители и на разстояние не по-голямо от 30 километра от съответните граници, с изключение на пътуването до административните центрове на провинциите.

Остава позволено посещението на заведенията за хранене, както кафенета и барове в интервала 5.00-18.00 ч., но при присъствие на не повече от 4 души на една маса; след 18.00 ч. се забранява консумацията на храни и напитки на открити обществени места; до 22.00 ч. е позволено взимането на храна за вкъщи.

Магазините могат да работят до 21.00 ч. Максималният използваем капацитет на публичния транспорт е 50%. Театри и кина остават затворени. Басейни, фитнес зали остават затворени.

ИСПАНИЯ

Пристигащите от Република България в Кралство Испания чрез въздушен или морски транспорт следва да представят отрицателен резултат от проведено изследване за COVID-19 по PCR методологията или от ТМА тест (Transcription-mediated amplification) - кръвен тест за вирусно натоварване. Изследването и в двата случая трябва да е направено не по-рано от 72 часа преди часа на пристигане в Испания. Документът с резултата от теста може да се представи на испанските власти освен на испански или английски език, също и на френски или немски език. Ако не е издаден на някой от четирите езика, следва да бъде представен превод на същия на испански език, направен от официален орган /заклет преводач/.

Изискването за представяне на отрицателен резултат от изследване за COVID-19 не се отнася до пристигащите в Кралство Испания със сухопътна форма на транспорт.

Децата на възраст под шест години не е необходимо да представят диагностични тестове, за да влязат в Испания.

Остава задължително и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания.

Към момента не се налага карантина на влизащи в Испания български граждани.

За транзитно преминаване през летищата в Кралство Испания не е необходимо да бъде представен резултат от направен PCR тест, като условието е да не се напуска транзитната зона на летището и да се пребивава в нея не повече от 24 часа.

Испания се определя като страна с екстремно високо ниво на риск. С кралски указ до 9 май 2021 г. е обявено състояние на тревога и се предвиждат следните основни ограничителни мерки:

- Ограничаване правото на движение на гражданите между 22.00 ч и 6.00 ч. освен при закупуване на медикаменти и други стоки от първа необходимост, посещение на болнични заведения, посещения на ветеринарни клиники при спешна необходимост, изпълнение на служебните задължения, грижа за възрастни, непълнолетни и др., форсмажорни обстоятелства и други сходни и надлежно удостоверени случаи. Ограничението е гъвкаво и в различните автономни области може да варира съответно между 22.00 и 24.00 ч. и 5.00 и 7.00 ч.
- Ограничаване влизането и излизането от автономните области и градовете с автономен статут с изключение на сходни на гореизброените обстоятелства, както и при неотложно явяване на изпит, изпълнение на обществени, съдебни или нотариални функции, подновяване на официални документи и други от подобно естество. Автономните области имат право да въвеждат и допълнителни ограничителни мерки, които да обхващат по-малки административни единици на територията на съответната област.
- Ограничаване на събиранията на повече от шест души както на открито, така и на закрито, освен в случаите на съвместно съжителство.

На територията на цялата страна продължава да е задължително изискването за носене на предпазни маски и има различни нива на ограничения за посещения в заведения, храмове, музеи, библиотеки, концертни зали, спортни съоръжения и т.н.

Спазването на мерките ще се следи с камери и дронове, както досега, а глобите ще са от 600 до 600 000 евро.

НИДЕРЛАНДИЯ

Всички пътници от високорискови зони с „оранжев“ код (в т.ч. и от България) трябва да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 72-часа преди влизане в Нидерландия.

От 23 януари 2021 г. се въвежда изискването за „двойно тестване“. Всички пътници, които пристигат в Нидерландия с въздушен или морски транспорт от високорискови зони с „оранжев“ код (в т.ч. и от България) или с „червен“ код, следва да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19, извършен до 4 часа преди качването на борда на самолета или ферибота до Нидерландия.

Ако пътниците не успеят или откажат да представят негативен резултат от PCR тест за COVID-19 и от бърз антигенен тест за COVID-19 преди отпътуване към Нидерландия, те не следва да бъдат допускани да се качат на борда на превозните средства.

Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език. Вижте ТУК какви са изискванията за PCR-тестовете и антигенните тестове.

Изискването за представяне на негативен резултат от PCR тест за COVID-19 и на бърз антигенен тест за COVID-19 при пристигане в Нидерландия важи и за транзитни пътници.

Изискването за представяне на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 не се отнася до някои категории пътници.

При пристигане в Кралство Нидерландия от зона с „оранжев“ (в т.ч. и от България) или „червен“ код за пътуване, гражданите следва да се самоизолират в домашни условия или на място за настаняване за период от 10 дни. Евентуалното наличие на негативен резултат от PCR-тест за коронавирус не освобождава гражданите от изискването за 10-дневно карантиниране.

Препоръчителен начин за прибиране на българските граждани от Нидерландия в България остава използването на въздушен транспорт (осъществяват се редовни граждански полети на България Еър по маршрут Амстердам – София от летище Схипхол; на Уиз Еър от летище Айндховен - по маршрут Айндховен – София и Айндховен – Варна; и на Райън Еър от летище Айндховен – по маршрут Айндховен - София).

Към момента няма специфични изисквания от нидерландска страна при сухопътно напускане на територията на Нидерландия към съседните й държави Германия и Белгия.

Препоръката на нидерландските власти е да не се предприемат пътувания в чужбина поне до края на март 2021 г., освен, ако това не е крайно наложително по семейни или икономически причини.

До 9 февруари Нидерландия е в локдаун. Въведени са следните меки:

• Въведено е изискването за вечерен час от 21.00 ч. до 4.30 ч.
• Излизане навън може да бъде допуснато само в случай на спешност; на неотложна медицинска необходимост, за подпомагане на лице, нуждаещо се от незабавно съдействие, за разхождане на домашен любимец, за оказване на медицинско съдействие на домашен любимец, при неотложно пътуване от и до Нидерландия, при работен ангажимент, при съдебно призоваване или за посещение на погребална церемония.
• При неспазване на мярката може да бъде наложена глоба от 95 евро.
• Ако се налага излизане в рамките на вечерния час, гражданите следва да носят със себе си декларация. Ако излизането е по служебни причини, декларация трябва да бъде представена и от работодателя. В определени случаи не се изисква представянето на декларация. Повече информация за това изискване може да бъде намерена на следния адрес:

• На открито се допускат групи от максимум 2 души или от едно домакинство.
• В домашни условия може да бъде посрещан максимум 1 посетител еднократно през деня. Децата до 12-годишна възраст не се включват в тази бройка.

• Носенето на предпазна маска на закрити обществени места, включително и в търговската мрежа, е задължително от 1 декември 2020 г. При неспазване на това изискване се налагат глоби.
• Затворени се всички търговски обекти, с изключение на тези от първа необходимост (хранителни магазини, бакалии, химическо чистене, аптеки, дрогерии). Следва да затворят врати всички магазини от нехранителния сектор – например магазини за мебели, за електроника, градински центрове, за дрехи и др.
• Затворени се всички учебни заведения, вкл. начални и средни училища, университети (с изключение за полагане на изпити или практически занятия), както и детски градини и центрове за дневни грижи. Учебните заведения са в онлайн форми на обучение.
• Затворени се всички заведения за предоставяне на контактно-базирани услуги, вкл. фризьорски салони, студия за масажи, козметични грижи и др., с изключение на стоматологичните кабинети и тези за физиотерапия.
• Затворени се всички спортни зали, фитнеси, басейни, сауни, както и обектите за свободното време – музеи, кина, театри, казина, зоологически градини, увеселителни паркове и др. Остават отворени единствено библиотеките за взимане и връщане на книги.
• Хотелите могат да останат отворени, но се прекратява предоставянето на храна и напитки за техните гости, включително и на обслужването по стаите.
• Всички кафенета, барове и ресторанти остават затворени за посетители. Възможно е закупуването на храна и напитки за консумация вкъщи.
• Забранена е продажбата на алкохол между 20.00 ч. и 7.00 ч. Също така е забранено носенето на алкохол навън, както и консумацията на алкохол на публични места. Забранена е и доставката на алкохол след 20.00 ч.

• Възможно е спортуването на открито за всички лица над 18-годишна възраст в група от максимум 2 души и при спазване на 1,5 м социална дистанция от останалите участници.
• Колоезденето се препоръчва да бъде самостоятелно.
• На деца до 17-годишна възраст включително са позволени спортните занимания на открито, без провеждането на състезания.

ФРАНЦИЯ

Всички лица над 11-годишна възраст, независимо дали влизат във Франция със самолет или по суша, трябва да представят:

- отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Изключение от изискването за представянето на PCR тест има за транспортните работници, за пограничните работници, както и за жителите на пограничните райони в радиус 30 км. около дома им;

- Декларация по образец, че няма симптоми на заразяването COVID-19, че няма информация в последните 14 дни преди пътуването да е бил в контакт с лице с потвърдено заболяване COVID-19, както и че се съгласява при пристигането му във Франция евентуално да му бъде направен PCR тест.

- За децата под 11-годишна възраст се представя декларация по образец, че няма симптоми на заразяването COVID-19, както и че няма информация в последните 14 дни преди пътуването да е бил в контакт с лице с потвърдено заболяване COVID-19.

При пътуване до Франция на български граждани от България не се налага задължителна карантина. На летище „Роаси – Шарл де Гол“, както и на летище „Орли“ в Париж има лаборатории за извършване на антигенен или на PCR тест, след предварително запазване на час. Информация е поместена на страниците на съответните летища.

Антигенни тестове могат да бъдат направени в повечето аптеки във Франция, без запазване на час, като резултатите са налични в рамките на 30 минути – 1 час.

От 31 януари 2021 г., гражданите на държавите членки на ЕС, включително българските граждани, могат да влизат във Франция от Великобритания при наличие на императивни причини за това. Като обстоятелството, че лицето живее постоянно във Франция и пътуването му във Великобритания е започнало преди 31 януари 2021 г., или причини от здравословен, семеен или професионален характер, като смърт на член на семейството, грижа за деца, полагане на грижи за възрастни хора или за хора в зависимо положение, законова или икономическа невъзможност на лицето да остане в държавата, в която се намира, студенти, завръщане в държавата по постоянното местожителство, когато пътуването е започнало преди 31 януари 2021 г. и други, посочени в атестация по образец, която е налична на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи на Френската република.

Гражданите на държавите членки на ЕС, включително българските граждани, могат да влизат във Франция от други трети страни също при наличие на императивни причини за това.

Считано от 31 януари 2021 г., всяко излизане извън Франция към държава извън европейското пространство е подчинено на изискването за наличие на императивни причини за пътуването.

При пътуване до Франция от друга държава членка на ЕС се изисква негативен PCR тест само при пътуване с въздушен или с морски транспорт, т.е. при влизане във Франция по суша от друга държава-членка, както и от Швейцария, няма информация за освобождаването от изискването за PCR тест.

Вътрешните европейски граници на Франция са отворени, при спазване на горепосочените изисквания. Външните граници по принцип са затворени, но гражданите на държавите-членки могат да влизат във Франция, при спазване на горепосочените изисквания.

От 16 януари 2021 г. на цялата територия на континентална Франция е въведен вечерен час от 18.00 ч. до 6.00 ч.

Излизане след вечерния час е възможно, както досега, с атестация, в която са посочени допустимите изключения.

Музеи, театри, опери, кина и други културни институции са затворени. Затворени са ресторанти, кафета и барове. Училищата и детските градини са отворени при засилен санитарен протокол. Университетите са затворени, като от месец февруари за студентите в първи курс могат да бъдат провеждани присъствени упражнения в половин групи, а всички останали студенти могат да посещават университетите по един ден в седмицата. Градският транспорт е отворен, като е задължително носенето на маска. Носенето на маска е задължително във всички затворени пространства и силно препоръчително на открито. Работата от разстояние е силно препоръчителна.

Затворени са всички големи търговски обекти, с изключение на хранителните магазини.

АЛБАНИЯ

Българските граждани пътуват свободно. Няма наличие на задължителна карантина. Няма ограничения при транзитно преминаване.

От 5.01.2021 има ограничение за придвижване в часовия интервал 22.00-6.00 ч.

СЪРБИЯ

От 14.01.2021 г., Сърбия отменя изискването към българските граждани и всички пристигащи от България в Сърбия да представят отрицателен PCR тест на влизане в страната.

Няма задължителна карантина за български граждани. Транзитното преминаване е допустимо. Границите са отворени.

От 4 декември 2020 г. в Сърбия се въведоха следните мерки:
- заведенията за хранене, кафенетата, баровете, клубовете, търговските центрове, козметичните и фризьорските салони, фитнес и спа-центровете, басейните и обектите, предлагащи услуги ще могат да работят до 20.00 ч. през седмицата, а ще бъдат изцяло затворени през почивните дни.
- Театрите и кината ще могат да работят до 17.00 ч. през седмицата и през почивните дни.
- Пазарите ще могат да работят редовно през седмицата и от 6.00 до 15.00 ч. през почивните дни. Понастоящем изброените обекти работят до 18.00 ч., включително и през почивните дни.
- Аптеките, бензиностанциите и доставките на храна по куриер ще могат да работят неограничено през цялата седмица.

Задължително е носенето на маски в затворени помещения, както и в масовия градски транспорт.

РУМЪНИЯ

При влизане в Румъния спрямо български граждани не се налага карантина и не се изисква представянето на отрицателен PCR тест за SARS-CoV-2.

Ако българските граждани влизат в Румъния с цел престой, но пристигат от други държави, които са в списъка на Румъния с рискови държави (т.нар. „жълта зона“) - ако престоят им е до 3 дни (72 часа) престоят се разрешава, но те трябва да представят отрицателен PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 48 часа преди влизане в страната. Ако не представят такъв тест, подлежат на 14-дневна домашна карантина.

Ако престоят им е над три дни задължително подлежат на домашна карантина от 14 дни (даже и да имат отрицателен PCR тест). Поставените под карантина лица могат да бъдат освободени от мярката след 10-ия ден, ако направят PCR тест за SARS-CoV-2 на 8-ия ден от карантината, който да даде отрицателен резултат и не проявяват специфични за COVID-19 симптоми.

Транзитно преминаване е свободно (не се изисква тест). Трябва да се осъществи в рамките на 24 часа след влизане в Румъния.

Възможно е при влизане в страната граничните служби да поискат разяснения и доказателства относно целта на пътуване до крайната държава (разрешение за престой, договор за работа, необходими документи за преминаване през следващите държави и пр.).
Към настоящия момент няма въведени специфични ограничения/забрани.

Между България и Румъния са затворени следните ГКПП-та:
ГКПП Кайнарджа-Липница, обл. Констанца;
ГКПП Крушари-Добромир, обл. Констанца;
ГКПП Оряхово-Бекет, обл. Долж (с изключение на товарни превози).

В Румъния са въведени следните мерки:

- Носенето на предпазни маски е задължително на всички закрити и открити обществени места, за всички граждани над петгодишна възраст – на цялата територия на Румъния;
- Ограничение на движението в интервала от 23.00 до 5.00 ч., освен в следните случаи: пътуване от и към работното място; търсене на медицинска помощ и/или закупуване на лекарства; транзитно пътуване към гари, автогари и летища (при представяне на съответни удостоверителни документи); други уважителни причини като полагане на грижи за болни, възрастни, хора с увреждания, както и смърт на член на семейството. Лицата, напуснали дома в този интервал, е необходимо при поискване да представят на органите на реда доказателство за мотивите – служебна карта, бележка от работодател или предварително попълнена декларация;
- Публичните институции, както и всички публични или частни икономически субекти имат задължението да реорганизират дейността си в дистанционна форма.
- Всички учебни занимания, включително на предучилищно ниво се извършват онлайн; яслите и занималните остават отворени;
- Забранено е провеждането на публични и частни събирания по повод празници, годишнини и други партита и празненства – както на закрито, така и на открито;
- Затворени са тържищата, панаирите, битпазарите; селскостопанските пазари (открити и закрити) могат да продължат да работят при спазване на противоепидемичните мерки;
- Работното време на магазините (включително моловете) е ограничено в интервала между 5.00 и 21.00 ч. Ограничението не важи за дейности, свързани с осъществяването на доставки по домовете, както и за аптеките и бензиностанциите;
- Театрите, кината, библиотеките и пр., както и заведенията на закрито, могат да работят с капацитет до 50% в окръзите/населените места, в които общата кумулативна честота на заболеваемост на 1000 души за последните 14 дни е по-малка или равна на 1,5. В случай, че тя е между 1,6 и 3, същите могат да работят с капацитет до 30%, като за заведенията важи и времеви интервал – между 6.00 и 23.00 ч. (практически неприложим, предвид ограничението за движение между 23.00 и 5.00 ч., валидно за цялата страна). При преминаване на прага от 3 на 1000, работата им се преустановява. Заведенията на открито на този етап остават отворени.
По решение на местните власти в определени окръзи или отделни населени места могат да бъдат прилагани по-строги локални мерки.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Българските граждани могат да пътуват до Република Северна Македония без ограничения.

ИЗРАЕЛ

Забранява се влизането на територията на Израел на чужди граждани. Изключение се допуска само за следните категории пътници: граждани на Израел, лица с разрешено пребиваване, пребиваващи в Палестинската територия и членовете на техните семейства, дипломати и членовете на техните семейства, притежатели на карта за пребиваване в Израел.

Летище „Бен Гурион“ в Тел Авив е затворено за пътуващи. Допускат се изключения за влизане и излизане на пътници, след одобрение от специална комисия.

Всички лица, които имат право да влизат в Израел трябва да представят негативен тест за COVID-19, изготвен не – по-късно от 72 часа преди отпътуването. Алтернативно могат да се представят издадени от Министерството на здравеопазването официални документи, с които се удостоверява, че лицето е ваксинирано или е преболедувало COVID-19. Липсва яснота за формата на документите, но при всички случаи те следва да бъдат представени в оригинален превод на иврит или на английски език.

Всички лица, които влизат на територията на Израел, следва да останат по домовете под карантина за период от 14 дни.

Всички влизащи на територията на Израел се подлагат на задължителна гранична проверка, която включва и изследване с бърз PCR тест.

За територията на Израел за момента няма алтернативни маршрути по суша и не се допуска транзитно преминаване на чужденци.

Въздушните и сухопътните гранични пунктове на Израел със съседните страни работят, но преминаването през тях става само след предварително, изрично разрешение. При всички случаи, при които български гражданин желае да пътува до Израел следва да се потърси предварителното съдействие на Израелското посолство в София. Информация за това кого е разрешено да пътува и каква е процедурата за това може да намери на следния адрес: HTTPS://WWW.GOV.IL/EN/DEPARTMENTS/GUIDES/FLYING-TO-ISRAEL-GUIDLINES

Към момента в Израел няма въведен полицейски час. Забрана за придвижване на повече от 1000 метра от дома за всички лица, освен за тези, на които и ме позволено да пътуват. Това са служителите на държавни и частни компании, дейността на които е оценена като стратегически важна за икономиката на страната: строителство, адвокатски кантори, медицински работници и др.

ЕГИПЕТ

Границите на Египет към съседните страни (без Либия) са затворени за пътувания.
Въздушното пространство на Египет e отворено за редовни международни полети и туристическа дейност.

Всички пътници, които пристигат в Египет, трябва да представят на границата сертификат с негативен резултат от PCR изследване за COVID-19, направено в страната на отпътуване до 72 часа преди времето на излитане на директния им полет до Египет.

Пътниците, пристигащи от Нова Зеландия, Австралия, Япония, Китай, Тайланд, от държавите от Северна и Южна Америка, както и пътниците, преминаващи транзитно през лондонското летище „Хийтроу“, летищата в Париж, Франкфурт и Истанбул, могат да представят на властите сертификат с негативен резултат от PCR изследване за COVID-19, направено до 96 часа преди времето на излитане на техния полет до Египет.

Единствено пътниците, които пристигат на международните летища „Шарм Ел-Шейх“, „Таба“, „Хургада“ и „Марса Алам“ и не разполагат със сертификат за PCR изследване за COVID-19, могат да направят медицинското изследване при кацане на някое от изброените по-горе четири летища (тестовете се извършват от компетентните египетски власти срещу заплащане в размер на 30 щатски долара или еквивалентна сума в други валути).

На пътниците е разрешено да напуснат летището веднага след осъществяването на изследването и да се настанят в своите хотели. От управата на съответните хотели ще карантинират лицата, които са дали положителен тест за COVID-19 в отделни стаи, като ще покриват разходите за настаняване, храни и напитки до момента на тяхното отпътуване.

Попълва се също декларация с лични данни и сведения за предишни пътувания, както и потвърждение за сключена здравна застраховка. Тя е налична ТУК.

В допълнение, при влизане в страната пътниците трябва да се съобразяват с въведения здравен мониторинг, който се осъществява на граничните точки (проверка на общото състояние, наличие на симптоми на коронавирус, измерване на температурата и т.н.).

Египетските власти уточняват, че деца от всички националности под 6-годишна възраст са освободени от задължението за представяне на отрицателен PCR тест.

Моряците и членовете на екипажите на плавателните съдове също се допускат до територията на Египет, при положение че преминат през медицинско изследване за COVID-19 по PCR методологията, осъществено от Египетските здравни власти на пристанищата. За целта корабните компании трябва да представят на местните власти списъци с имената, националностите и броя на моряците и членовете на екипажите на плавателните съдове, които ще пристигнат на пристанищата поне 48 часа преди акостирането.

РУСИЯ

От 18 март 2020 г. поради COVID-19 РФ затвори границите си за чуждестранни граждани. Преустановено е издаването на руски визи. От 27 март 2020 г. поради пандемията РФ затвори въздушното си пространство за чартърни и международни полети. Осъществяват се единствено евакуационни полети.

Към момента не се разрешава влизането на чуждестранни студенти в РФ.

Забраната за влизане в РФ не се прилага спрямо граждани на трети страни, които са:
- членове на официални държавни делегации (необходимо е да притежават официална покана от РФ);
- служители в посолства и консулства на територията на Руската федерация и техните семейства;
- екипажи на въздушни, морски и речни съдове, железопътни и локомотивни бригади от международните линии;
- лица, постоянно пребиваващи на територията на Руската федерация;
- лица, притежаващи руски визи, издадени във връзка със смъртта на близки роднини (необходимо е да притежават удостоверение за смърт и документ, доказващ родството с починалия);
- лица, които са членове на семейството (съпрузи, родители, деца, осиновители, осиновени деца), настойници и попечители на граждани на Руската федерация (при условие, че бъдат представени валидни документи, удостоверяващи самоличността им, и признати от Руската федерация в това си качество).

Всички чуждестранни граждани, попадащи под изключенията, посочени по-горе, при влизане на територията на Руската федерация, включително и при транзитно преминаване, са длъжни да притежават медицински документ (на руски или английски език), потвърждаващ отрицателен резултат от лабораторно изследване за COVID-19 чрез PCR-тест, направен не по-рано от 72 часа преди пристигането.

PCR тестове могат да се правят както на летищата, така и в лаборатории и поликлиники в населените места.

Контролът на достъпа в някои региони на Русия остава в сила.

От 30 март 2020 г. е ограничено пресичането на държавните граници на РФ през автомобилни, железопътни, пешеходни, речни и др. гранично контролно-пропускателни пунктове за чуждестранни лица и лица без гражданство. Сухопътният участък на руско-беларуската граница също е затворен.

Алтернативните маршрути за пресичане на сухопътната граница са през Украйна и Латвия, а с въздушен транспорт – има ограничени полети в Европа - до Белград, Истанбул, Женева.

КИТАЙ

Считано от 1 декември 2020 г., гражданите, пътуващи за Китай, следва да си направят тестове за нуклеинова киселина и IgM анти-тяло и след това да кандидатстват в китайското посолство в България за зелен здравен код с маркировка „I-IS“ или зелен здравен код с декларация „HDC“ преди качване на полета.

Прекратява се практиката на пътниците, пътуващи до Китай, да се качат на полета само с оригиналните сертификати за отрицание. Съответните пътници предварително качват сертификати за тестове за нуклеинова киселина и IgM за антитела чрез програмата Wechat „Health Code International“ или нейната уеб версия и получават здравния код и кода за здравна декларация, издадени от китайското посолство в България. На борда могат да бъдат допускани пътници с валидни здравни кодове или кодове за здравна декларация.

Ограничени остават възможностите за пътуване до и от Китай, поради което Външно министерство препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване, освен по гореизброените причини, да се информират подробно за актуалната обстановка в страната от официални източници, а по отношение на визовия режим и необходимите документи да потърсят съдействие и информация от най-близкото китайско дипломатическо или консулско представителство.

В САР Хонконг, в САР Макао и в Тайван има забрана за влизане на чуждестранни граждани до второ нареждане, като транзитът и изключенията за определени категории пътници се определят от властите в съответния административен район.

САЩ

Влизането на български граждани или пътници от България не е изрично забранено.
Налице е забрана за влизането на чужди граждани, които в последните 14 дни преди това са пребивавали или са преминавали транзитно през Китай, Иран, Бразилия, Република Южна Африка (считано от 30 януари 2021 г.), Великобритания (без отвъдморските й територии), Ирландия, Австрия, Белгия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.
Тази забрана не се отнася за притежателите на „зелена карта“ и техните съпрузи/съпруги; притежателите на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6; съпруги/съпрузи на американски граждани, и други. През Великобритания, Ирландия и държавите от Шенгенската зона могат да минат и притежателите на визи тип I и J-1, при условие, че притежават потвърждение за наличие на държавен интерес (National Interest Exception), издадено от посолство или консулство на САЩ.
Влизането на български граждани е възможно, ако не са пребивавали или преминали транзитно през последните 14 дни в някоя от посочените по-горе държави, или пък попадат сред изброените дотук изключения /да имат двойно гражданство, „зелена карта“, визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6, и т.н./.
Всеки пътник над 2-годишна възраст, дори и да е американски гражданин, пристигащ в САЩ с въздушен транспорт, е длъжен да предостави на авиокомпанията, с която пътува, отрицателен резултат от тест за COVID-19 или документи, че вече го е преболедувал и се е възстановил.

Ако полетът до САЩ е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди него, а ако полетът е с едно или повече прекачвания, нито едно от които не е с повече от 24 часа престой и резервацията е единна, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди първия полет.

В САЩ няма въведени вътрешни ограничения в пътуванията между отделните щати, окръзи или населени места. Изисква се носене на маски във всеки вид публичен транспорт, вкл. прилежащата инфраструктура (ж.п. гари, автогари, пристанища, летища, метростанции), от всеки пътник над 2-годишна възраст.

Вижте повече ТУК

АВСТРАЛИЯ

Пълна забрана за влизане на чужденци, с изключение на специфични професии и граждани със статут на постоянно пребиваване за страната.

От 22 януари 2021 всички пътници, имащи право на влизане в страната и са на пет или повече години трябва да бъдат тествани най-много 72 часа преди излитане и да предоставят отрицателен резултат на PCR при чекиране.

Записът от теста трябва да бъде представен на английски език, за предпочитане на хартия. Ако се транзитира през трета държава при пътуване до Австралия, трябва да се проверят всички местни изисквания на транзитната дестинация и да се следват съветите на тамошните власти относно социалното дистанциране и носенето на маски по време на транзит.

Всеки, който има отрицателен PCR тест и влезе в Австралия, подлежи и на задължителна 14-дневна карантина в определени места при пристигане.

Понастоящем, ваксинацията срещу COVID-19 не променя определените 14-дневни изисквания за карантина и тестване за пътници. Задължително е необходим отрицателен резултат от теста за COVID-19, преди пристигане в Австралия.

През последните месеци държавата изпита затваряния на градове и райони, има готовност, при опасност от разпространение да се въведат всякакви ограничения за пътуване и за общуване.

НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Не се допускат чужденци да влизат в Нова Зеландия. Допуска се изключение за завръщащите граждани на страната, с местожителство в нея, както и чужденци, снабдени с визи съгласно „специалните“ категории, възприети от Нова Зеландия. В тях се включват лица, които се считат за критично важни работници за страната.

Повече информация за тези категории може да се намери тук:

Всички пристигащи на територията на Нова Зеландия се подлагат на задължителна 14-дневна карантина. Летищата на страната оперират с ограничен капацитет. Няма изгледи за смекчаване на мерките в близките месеци.

От 8 февруари на всички пътници, пристигащи в Нова Зеландия без доказателства за отрицателно одобрен тест или медицинско свидетелство, ще бъде наложена глоба до 1000 местни долара.

Към настоящия момент ваксинацията срещу COVID-19 не променя изискванията за и преди заминаването, нито променя 14-дневните изисквания за изолация и тестване за пътници, включително политиката на изолация за дипломатически и консулски персонал.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиненият за убийството на Милен Цветков остава в ареста
Обвиненият за убийството на Милен Цветков остава в ареста
КЕВР утвърди цената на природния газ за февруари
КЕВР утвърди цената на природния газ за февруари