НОВИНИ

Как спасителите работят на терен в поразените от трусове райони?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:07, 10.02.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

За работата на терен спасителите разчитат на опита си и на специално оборудване - шумови детектори, видеокамери, апарати за засичане на въглероден диоксид, както и на верните си кучета, обучени за работа в екстремни условия на бедствия и аварии.

Напрегната тишина и безмълвни молитви край една от рухналите сгради в Нурдаги.

Обикновено в такава ситуация някой от спасителите удря три пъти по отломките, надявайки се да получи отговор.

Ако това не се случи се преминава към следващ етап - претърсване на кухини. Пространствата под големите бетонни плочи или стълбищни ниши.

Упоритите усилия в даден миг се увенчават с резултат. 104 часа след земетресението германски спасители откриха оцеляла жена.

"Напрежението беше огромно. Мога да ви кажа, че вече вярвам в чудеса", заяви Щефан Байер, спасител от Германия.

Звуковото оборудване може да засече и най-слабия шум. Миниатюрните видеокамери, които преминават през тесните процепи, позволяват на спасителите да огледат труднодостъпните места под рухналите стени и покриви. За зоните извън полезрението им екипите разчитат на термокамери.

Спасителите използват детектори за въглероден диоксид, за да открият хора в безсъзнание. Незаменими помощници в търсенето на оцелели си остават кучетата. Като Дейви, който три дни и половина след земетресението откри възрастна жена в Антакия.

"Жената беше затрупана с отломки. Преместихме ги с ръце. Беше прекарала толкова много време под руините, но минута след като ни видя започна да се усмихва", допълни Сара Минмах, спасител от Великобритания.

Докато спасителите се опитват да достигнат оцелелите, помощници следят за опасни движения на сградата и странни звуци. Екипите изключително много разчитат на помощта на местните хора, които помнят улиците и познават добре сградите такива, каквито са били преди бедствието.

Кога да настъпи краят на операцията определят държавните и местните власти в координация с представителите на международни организации.

Обикновено спасителните дейности се прекратяват между петия и седмия ден след земетресението, ако предходните два дни не са открити оцелели.

Но това, което дава сили на спасителите, са случаите, определяни като "чудо". Като това с мъжа, спасен 27 дни след унищожителното земетресение в Хаити през 2010 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов не даде гейм на украинец и се класира за полуфиналите на турнир от ITF в Испания
Иван Иванов не даде гейм на украинец и се класира за полуфиналите на турнир от ITF в Испания
Весела Чернева: Десетият пакет от санкции срещу Русия показва къде е България в ЕС
Весела Чернева: Десетият пакет от санкции срещу Русия показва къде е България в ЕС