НОВИНИ

Каква е позицията на Китай след изборите в Тайван?

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 15.01.2024
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Критично настроеният към Китай кандидат на Демократичната прогресивна партия в Тайван - Лай Чинг-те, известен и като Уилям Лай - спечели президентските избори.

"Тъй като Китай разглежда Тайван като своя провинция, в китайските медии не се използва терминът президент, а лидер на Тайван или лидер на Тайванския регион. И ако употребата на думи като президент, правителство и официални названия на тайвански институции не могат да бъдат избегнати, те се поставят в кавички. Това е отражение на официалната китайска позиция срещу всякакви атрибути на властта в Тайван, които могат да бъдат изтълкувани като признание, че там съществува отделна от китайската държавност", това каза в "Денят започва" Тодор Радев, журналист от Китайската медийна група.

По думите му лидерът на Тайван се избира пряко, което му придава сравнително широка легитимност, има правомощия в сферата на външните отношения.

"Назначава ръководителя на правителството, върховен главнокомандващ е. Говорител на Службата за Тайван към китайското правителство, заяви, че резултатите показват, че Демократичната прогресивна партия не може да представлява основното обществено мнение на острова, както и че изборите няма да променят стремежа на китайците от двата бряга на Тайванския пролив да изградят по-тесни връзки и няма да попречат на обединението на Китай", обясни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минесота оглави подреждането в Западната конференция след успех над ЛА Клипърс
Минесота оглави подреждането в Западната конференция след успех над ЛА Клипърс
Циципас и Медведев продължават към втория кръг на Australian Open след победи с обрат
Циципас и Медведев продължават към втория кръг на Australian Open след победи с обрат