НОВИНИ

Какви са противоепидемичните мерки в областите Благоевград и Кюстендил

bnt avatar logo
от БНТ
07:34, 16.03.2020
8907
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Противоепидемични мерки в областите Благоевград и Кюстендил, са сходни на тези в цялата страна. Всяка община е предприела и мерки, с които да бъде в помощ на възрастните, самотноживеещетите и трудноподвижните хора.

Впечатление прави, че жителите в областта приемат сериозно разписаните мерки.Препоръчително е хората да останат по домовете си. Когато излизат, е добре да носят маски и да стоят на разстояние един от друг.

В Община Благоевград се разширява дейността на социалния патронаж с възможност за доставяне по домовете на самотноживеещи възрастни хора на лекарства и хранителни продукти. В тази дейност ще се включат и доброволци от БЧК, които са обучени. Хората, които желаят да се възползват от услугата могат да го направят като се обадят на горещия телефон на Община Благоевград.

На социалнослабите и възрастните хора в града, които нямат възможност да се снабдят с предпазни маски, такива ще им бъдат раздадени безплатно.

Детските кухни продължават да работят при спазване на строги мерки за дезинфекция и специален пропускателен режим в раздавателните им центрове.

Клубовете за пенсионери на територията на Община Благоевград спират работа. Препоръчва се възрастните хора да си стоят вкъщи.

Центровете за настаняване продължават да работят, но при спазване на санитарно-хигиенните изисквания, като се преустановяват посещенията на външни лица. Същите мерки се предприемат във всички останали общини от областта, както и в област Кюстендил.

Повече информация за мерките на местните власти може да получите на следните телефони:

  • Горещ телефон на Община Благоевград – 073884434
  • Вътрешни телефони на Община Благоевград – 0888/220240, 0888/260460

В община Петрич, кметовете и кметските наместници ще доставят лекарства по селата, където има нуждаещи се възрастни хора.

За повече информация може да се обадите на телефона на социалния патронаж – 0745/ 6 10 62

В Кресна, майките на деца, които посещават детски градини ще могат да се възползват от услугата да получават храна за децата си вкъщи след предварителна заявка на телефон – 0885 46 00 36. От сряда, майките на бебета до 2 години, които са записани на детска-млечна кухня ще получават храната си директно в домовете си.

Заради ограничаване на разпространението на COVID-19, в Банско кметът издаде препоръка да бъде преустановено приемането на гости в хотелите и къщи за настаняване. Тези, които в момента са там да бъдат инструктирани за мерките, оповестени от Националния оперативен щаб. Препоръка е издадена и към собствениците на всички търговски обекти да преустановят работа.

В област Кюстендил институциите работят съвместно за установяване на хора, които не спазват задължителната 14-дневна карантина. Гражданите също могат да подават своите сигнали или да задават въпросите си на дежурните телефони на Общината.

  • Дежурен телефон за граждани на РЗИ – Кюстендил - 0885-11-63-22
  • Горещ телефон на Община Кюстендил. 078/55-12-11
  • Дежурен телефон на ОД на МВР - Кюстендил. 078/557-323
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9-годишно дете е с потвърдена проба за коронавирус у нас
9-годишно дете е с потвърдена проба за коронавирус у нас
Под карантина са всички лица, контактни със заразения мъж от Варна
Под карантина са всички лица, контактни със заразения мъж от Варна