НОВИНИ

Какво е глаукомата - очната болница във Варна с кампания за борба със заболяването

знаем глаукомата очната болница варна кампания борба заболяването
bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 10.03.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

По традиция втората седмица на март е посветена на борбата с очното заболяване глаукома. Неслучайно то е наричано „тихият крадец“, тъй като при него прогресията е бавна, няма симптоми и често остава незабелязано от пациентите. Глаукомата обаче води до слепота и е сред най-разпространените очни заболявания в света.

Добрата новина е, че глаукомата е лечима, ако се диагностицира навреме, а това става с редовни профилактични прегледи. В Специализираната болница по очни болести за активно лечение във Варна всяка година организират профилактични програми в началото на март.

Глаукомата е заболяване на зрителния нерв. Започва с нарушение в периферното зрение, но хората рядко усещат промяната, тъй като тя засяга и двете очи. Повече от 25 години Васил Камбуров има проблеми със зрението, но е диагностициран с глаукома едва преди няколко години. Въпреки терапията с медикаменти, заболяването се усложнява и търси помощ в Специализираната очна болница във Варна.

Офталмологът проф. д-р Христина Групчева казва, че Васил Камбуров е сред най-интересните случи в нейната практика. Мъжът има алергия към всички видове капки за лечение на очите. Специалистът спасява зрението на Васил с помощта на модерните технологии, които навлизат у нас през последните години.

Въпреки че заболяването се проявява след 60-годишна възраст, специалистите препоръчват профилактичните прегледи да започнат 20 години по-рано.

Целогодишната програма на Очната болница във Варна, посветена на борбата с глаукомата, включва профилактика, диагностика, проследяване и лечение, като 20 на сто от прегледите по здравна каса ще бъдат за пациенти с това заболяване. От тях могат да се възползват хора с генетичен риск или над 45-годишна възраст, които не са се тествали досега.

Повече за кампанията на болницата - вижте във видеото

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белберова и Таир загубиха в Пловдив, но запазиха шансове за европейския бронз по борба
Белберова и Таир загубиха в Пловдив, но запазиха шансове за европейския бронз по борба
Прокуратурата протестира присъдата по делото за смъртта на Милен Цветков
Прокуратурата протестира присъдата по делото за смъртта на Милен Цветков