НОВИНИ

Камери показват в реално време трафика на ГКПП "Маказа"

камери показват реално време трафика гкпп маказа
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:19, 03.11.2023
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Две камери за видеонаблюдение в района на ГКПП "Маказа" показват в реално време трафика на пункта, съобщават от областната администрация.

Те са поставени по проект на администрацията. Целта им е туристите да могат да проверяват натовареността на движението на пункта, за да избегнат километричните опашки, да изберат най-подходящото време и маршрут за пътуване, което ще доведе и до по-малко пътни инциденти.

Трафикът в реално време може да се проследява през платформата YouTube на: камера 1 и камера 2.

Скоро линковете за видеонаблюдение ще бъдат достъпни и на интернет страницата на областната администрация в Кърджали. Проследяването на трафика на живо е възможно благодарение на проекта SMS-СВА, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V – А, Гърция - България 2014-2020", изпълняван в партньорство от областните администрации на Кърджали и Смолян. Уебкамера следи пътникопотока за Гърция и на ГКПП "Златоград – Термес", допълват от администрацията.

През летните месеци натовареността на граничния пункт с Гърция значително се увеличава и по интензивност се нарежда на второ място след "Кулата" с дял от около 20 процента от пътникопотока по българо-гръцката граница. Само през юли на пункта беше отчетен среднодневен трафик от около 6500 автомобила, 70 процента от които с чуждестранна регистрация.

Освен образуващите се километрични опашки, високата натовареност на пътя води и до множество пътни инциденти с ранени и загинали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнати са първи обвинения след побоя над член на СИК, заснел мъж да гласува няколко пъти
Повдигнати са първи обвинения след побоя над член на СИК, заснел мъж да гласува няколко пъти
Етър отнесе солена глоба след мача срещу ЦСКА
Етър отнесе солена глоба след мача срещу ЦСКА