НОВИНИ

Километрични опашки от желаещи да избягат от Афганистан

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:43, 23.08.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Талибаните предупредиха за "тежки последици", ако след 31 август чужди сили останат в Афганистан. Хиляди афганистанци все още се опитват да напуснат страната. Сутринта неизвестни нападатели са открили огън по патрулиращите афганистанци на летището в Кабул. Има загинал.

Седмица, откакто талибаните превзеха града, опашките от желаещи да избягат от Афганистан продължават да са километрични. Талибаните отказаха да дадат отсрочка на чуждите сили да напуснат страната.

Спряха всички полети от летището в Кабул

"Имаме часове, а не седмици. И трябва да използваме всяка минута, за да измъкнем тези хора", заяви Бен Уолъс, министър на отбраната на Великобритания.

Американският вицепрезидент Камала Харис, която е на посещение в Сингапур, заяви, че приоритет за Вашингтон остава евакуацията на американските граждани, афганистанците, които са работили за Съединените щати и уязвимите - като жени и деца.

От първо лице: Разказ на бегълци от войната в Афганистан

"Не можем по никакъв начин да бъдем откъсвани от нашата мисия сега, а тя е да евакуираме хората от региона, които заслужават да бъдат евакуирани", допълни вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Тези, които остават в Афганистан, се опитват да се адаптират към хаоса и неясното бъдеще. Държавните служби са затворени. Не работи никое от министерствата. Банките също не работят. Цените не спират да растат.

"От Кабул съм. На 27 години съм. Несигурността е голяма. Хората се страхуват какво ще се случи с бизнеса им", сподели Мохамед, продавач от Кабул.

Присъствието на талибаните става все по-внушително по улиците на Кабул. Като център на съпротивата срещу ислямистите се оформя малка част от долината Панджшир в Северен Афганистан.

Долината Панджшир - последният бастион на свободата в Афганистан

В района през 80-те и 90-те години се водеше съпротивата срещу Съветския съюз, а след това и срещу талибаните, преди влизането на американските войски.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул не пуска Салах в националния заради карантината
Ливърпул не пуска Салах в националния заради карантината
Спасиха трима души от удавяне на плаж Корал
Спасиха трима души от удавяне на плаж Корал