НОВИНИ

Специално за БНТ: Разказ и снимки на българин, завърнал се от Афганистан

Александър Марков
от Александър Марков
11:27, 23.08.2021 (обновена)
11569
Чете се за: 04:30 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Първо пред БНТ - говори един от завърналите се българи от Афганистан. Фердинанд Костадинов и група български частни охранители евакуират част от европейската дипломатическа служба. Българите успяват да се евакуират през стрелба, хаос и несигурност по пътя към летището в Кабул. Разказ от първо лице за дългия път към дома - в репортажа на Александър Марков.

Фердинанд Костадинов, който служи 18 години в Специалните сили, е един от частните охранители, отговорни за евакуацията на европейската дипломатическа служба от Кабул.

"Аз пряко, както и останалите, говорим пряк допир за контакт за военни действия не сме имали по време на изнасянето", заяви завърналият се от Афганистан Фердинанд Костадинов.

С две мисии в Афганистан и една в Ирак зад гърба си Фердинанд става пряк свидетел на навлизането на талибаните в Кабул и настъпилия хаос на летището.

"Чекпойнтовете, които бяха с полицаи, контролирайки трафика, влизаха в техните кабинки, така да кажа, преобличаха се, оставяха оръжията и излизаха с цивилни дрехи. Това за нас беше ясен знак, че вече трябва да се евакуираме", допълни Фердинанд Костадинов.

Талибаните, според Фердинанд, дават зелена светлина за изтеглянето на дипломатическата мисия.

БНТ: Как разбрахте, че Ви дават зелена светлина, това как се показва?

"Зелена светлина - използваш даден коридор, тоест мъчиш се да пробиеш през трафика. Или не бяха достигнали до нас. Но ние, така или иначе, използвахме коридора, който ни се беше отворил, според нас, и се евакуирахме", сподели още Фердинанд Костадинов.

Фердинанд и охранителите едвам изминават 7 километра за 7 часа до летището.

"Да, вярно в бронирани автомобили бяхме, под напрежение, вярно е - в стрелба около нас, не по нас, но също местното население беше настроено зле и към нас, тъй като чупиха огледала, тъй като те си мислят, че ние сме техният проблем", добави Фердинанд Костадинов.

На летището Фердинанд става свидетел на следите от скорошни сражения.

БНТ: А на самото летище каква е обстановката?

"Имаше даже директен обстрел по самото летище. Навсякъде се виждаха куршуми, трасета", каза Фердинанд Костадинов.

БНТ: Как успяхте да се изтеглите от самото летище?

"Ние ползвахме американски военни самолети, военно-транспортни. Не може да се влезе с оръжие, ако не си американски военен. Натоварихме си багажа, чекираха ни и ни изведоха по самолетите", добави Фердинанд Костадинов.

За него не е необясним бързият колапс на афганистанската армия.

БНТ: Защо 300-хилядна армия се срина за 6 дни, според Вас?

"Страх, може би, защото първият град, който беше превзет, всички военни бяха избити по-късно на площада. Оттам нататък тактиката им беше - звънят на полицейските управления и на кмета, казват, че утре идват, да кажем, 2000 човека да превземат един малък град или едно село, или 500 човека. Всички военни и полицаи свалят оръжието и се изтеглят. В следващия момент се явяват 15 човека, които развяват флага на талибаните", каза още Фердинанд Костадинов.

Фердинанд е благодарен да види отново семейството си. Напомня, че талибаните вече са завзели най-модерни оръжия, оставени от Америка на афганистанската армия: самолети, дронове и бронирана техника.

От първо лице: Разказ на бегълци от войната в Афганистан

Очаквайте подробности в новините "По света и у нас" в 20.00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус продава Кристиано Роналдо за 30 милиона евро
Ювентус продава Кристиано Роналдо за 30 милиона евро
Ашли Барти триумфира в Синсинати
Ашли Барти триумфира в Синсинати