НОВИНИ

Контактната група за Украйна се събира във военновъздушната база Рамщайн

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:36, 21.04.2023
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

В Германия във военновъздушната база Рамщайн се събира контактната група за Украйна.

В нея ще участват министри на отбраната и висопопоставени военни от над 50 държави. Украинският президент вече заяви, че очаква на форума да се "вземат важни решения и предупреди, че забавянето на оръжейните доставки коства живота на украински войници.

Киев иска от западните си партньори съвременни изтребители Ф-16, но засега нито Съединените щати, нито друга страна от подкрепящите Украйна, са взели решение за предоставянето им.

Всички съюзници на НАТО се съгласиха, че Украйна евентуално ще стане член на Алианса - това каза генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Сега обаче основната задача е да сме сигурни, че Украйна ще надделее във войната с Русия, добави той.

"Вчера в Киев казах, че бъдещето на Украйна е в евроатлантическото семейство и всички съюзници се съгласиха, че Украйна ще стане член на НАТО. Но сега основната задача, разбира се, е да се гарантира, че Украйна ще устои. Знаем, че нашата помощ помага на Украйна да се движи към евроатлантическата интеграция. Трябва да се ме сигурни, че президентът Путин няма да спечели войната, Украйна ще надделее. Защото без суверенна и независима Украйна няма смисъл да обсъждаме членство", каза Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рибакина се оттегли от турнира в Щутгарт, днес са четвъртфиналите
Рибакина се оттегли от турнира в Щутгарт, днес са четвъртфиналите
Владо Николов: Искахме да играем с Хебър на финала на волейболното първенство
Владо Николов: Искахме да играем с Хебър на финала на волейболното първенство