НОВИНИ

Край на заложническата криза в Хавър

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:34, 07.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света
заложническата криза хавър

Край на заложническата криза в Хавър, продължила повече от шест часа.

Всички заложници са освободени и са невредими, а похитителят се предаде на полицията.

Малко преди 17 часа, местно време, мъж нахлува в банков офис на бул. "Страсбург" в центъра на Хавър. Според местни медии в този момент вътре се намират седмина служители на банката, един от които успява да избяга веднага. Останалите шестима остават заложници.

Два часа по-късно пристига елитен отряд на френската полиция и преговорите започват. Един по един заложниците са освобождавани, като последният напуска банковия офис около 23 часа снощи, непосредствено преди заложническата драма да приключи.

"Около 23:15 чух раздвижване и призиви "Горе ръцете!". Казаха на мъжа, че няма да му направят нищо, а после той излезе спокойно с вдигнати ръце и наметнат със знамето на Саудитска Арабия. Всичко стана много бързо", казва очевидец.

Все още не са известни мотивите на 34-годишния жител на Хавър. Той е идентифициран, като за него се знае, че е с психично заболяване и е в списък за наблюдение, поради съмнения за радикализация.

Франсоа Гослен, прокурор на Хавър: В ход е разследване на углавно престъпление за опит за въоръжен грабеж и насилствено задържане. Засега не мога да дам повече подробности, с изключение на това, че лицето е известно, главно с тежкото си психиатрично минало.

След развръзката френският премиер и вътрешният министър поздравиха и благодариха на полицията в социалните мрежи. Това направи и бившият министър-председател и настоящ кмет на Хавър Едуар Филип, който в момента е във ваканция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДВР: Няма да допуснем повторна блокада на кръстовища
СДВР: Няма да допуснем повторна блокада на кръстовища
297 новозаразени с коронавирус при 6433 теста
297 новозаразени с коронавирус при 6433 теста