Крум Зарков: Единствено БСП предложи конкретни мерки за борба със спекулата

от БНТ
19:40, 24.03.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Политика

Мярката, касаеща безлихвени потребителски кредити за хората, които са в неплатен отпуск, като че ли е новото, което правителството предлага и е добре, че управляващите мислят най-сетне за социално-икономическия аспект, това заяви в "Още от деня" заместник-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков.

По думите му все още остават въпросителните откъде идват тези пари, къде ще отидат и по какви критерии.

Крум Зарков: Струва ми се, че подобни суми - милиардите, за които говореше г-н Борисов и неговите колеги, ще наложат актуализация на държавния бюджет, т.е. сериозен дебат в парламента по отношение източника на средствата и тяхното ефективно ползване.

Такъв дебат, според него, е не само неизбежен, но и полезен.

Крум Зарков коментира критичната оценка на президента Румен Радев към текста в Закона за извънредното положение, касаещ спекулата и предложен от БСП, като подчерта: "не ни смути, тъй като президентът е доказал, че в законодателния процес той има критичен поглед". Зарков обаче открои, че смущаващо е, че единствено БСП засега предлага нещо конкретно за борба със спекулата, със злоупотребата на някои на гърба на трудностите на други.

Зарков посочи, че БСП категорично се е противопоставила на обсъжданата в текстовете идея телефоните на заразените с коронавирус да бъдат проследявани с цел да стане ясно дали спазват карантината или не. Той уточни, че предложената мярка е можела да продължи да действа и след изтичането на закона.

Заместник-председателят на ПГ на БСП подчерта, че партията е подкрепила извънредното положение, но е оценила закона като недостатъчно добър. Според него е трябвало да се удължи срокът за приемането му, за да се изчистят текстовете и те да станат по-добри.

Вижте още подробности във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Иван Маджаров, БЛС: Над 30 000 лв. са дарени на кампанията "За героите в бяло" за два дни
Иван Маджаров, БЛС: Над 30 000 лв. са дарени на кампанията "За героите в бяло" за два дни
Проф. Иво Петров: Възрастните, пациентите със сърдечносъдови заболявания и пушачите са най-уязвими
Проф. Иво Петров: Възрастните, пациентите със сърдечносъдови заболявания и пушачите са най-уязвими