НОВИНИ

"За" и "против" бързите тестове за Covid-19

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:22, 24.03.2020
Чете се за: 01:39 мин.
Общество

Бързите тестове за изследване на потенциално заразени с коронавирус предизвикаха противоречиви реакции днес. Минути след като обяви състава си, новият Медицински експертен съвет към Министерския съвет застана зад идеята за масов скрининг на населението. От Националния оперативен щаб обаче са на мнение, че бързите тестове не са много надеждни.

За масово тестване на хора във всички държави призовава Световната здравна организация. Според представителя ѝ за България доц. Михаил Околийски масовото тестване на потенциално заразени хора, трябва да започне възможно най-бързо, за да се контролира по-лесно епидемията. Много е важно обаче да се намери пресечната точка между бързината и надеждността на тестовете за изследване.

доц. Михаил Околийски, представляващ офиса на СЗО в България: Свидетели сме на успехите в борбата с Covid-19 най-вече в Южна Корея, Китай, където много хора бяха тестувани и по този начин те много добре контролираха процеса. В Европа Германия е една страна, която има много заразени, но леталитетът е много нисък. Чрез подобно мащабно тестуване се идентифицират веднага случаите да не се заразят допълнително хора.

В момента чрез най-сигурните тестове в лабораториите могат да се изследват около 300 души за денонощие. И макар да не се обявяват против бързите тестове, от Националния оперативен щаб не ги смятат за надеждни.

проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Мнението на щаба е, която болница може да си осигури такива тестове, да ги ползва. Само че тези тестове по документа на СЗО, тъй като са сравнително нови и несигурни, не стават за надзора на заболяването. Не може по бързи тестове да кажем колко болни имаме в държавата.

ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб: Ние не сме против бързите тестове, ние сме против хора, които са с фалшиво отрицателни резулати да се разхождат със самочувствието, че са отрицателни.
Против съм хората да получават измамно самочувствие, че са отрицателни и да заразяват други хора.

Според специалиста по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров оперативният щаб трябва да промени мнението си. Новият медицински експертен съвет днес категорично се обяви за използването на бързи тестове. Те могат да послужат като диагностично средство.

доц. д-р Атанас Мангъров, директор на детското отделение в Инфекциозна болница: Чрез тях може да се направи едно по-широко обхватно сероепидемиологично проучване, с което да се установи какъв е имунният статус на населението на страната по отношение на коронаврусната инфекция, което не се прави на практика и ние в момента не знаем къде сме.

В използването на бързи тестове доц. Околийски вижда възможност за намаляване на броя на нови заразени хора и на такива, които развиват по-тежки симптоми.

проф. Радка Аргирова, вирусолог: Нашият алгоритъм искаме да съдържа кога, какви тестове, каква интерпретация, какво се прави след първия резултат, независимо какъв е положителен или отрицателен, какъв е вторият тест, ако е необходим такъв и отново какво се прави по-нататък с пациента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да спират инвалидните пенсии на хората с изтичащ ТЕЛК
Няма да спират инвалидните пенсии на хората с изтичащ ТЕЛК
Пулев: Няма проблем да се бия с Джошуа и без публика
Пулев: Няма проблем да се бия с Джошуа и без публика