НОВИНИ

Проф. Иво Петров: Възрастните, пациентите със сърдечносъдови заболявания и пушачите са най-уязвими

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 24.03.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Здраве

Акцентът при създаването на Медицински съвет е върху медицината, Националният щаб е оперативен. Независимо дали е държавна, общинска или частна, всяка болница и всеки лекар трябва да лекува пациентите, които имат нужда, в нашата болница имаме 16 респиратора, от позитивните към вируса много малко са тези, които се нуждаят от респиратор, каза проф. Иво Петров в "Още от деня".

По статистика пациентите със сърдечносъдови заболявания са от най-податливите на заразата.

Проф. Иво Петров: Възрастните, пациентите със сърдечносъдови заболявания и пушачите са най-уязвими.

Съветите на кардиолога към тези пациенти: тези, които имат стабилни оплаквания и не се променят в течение на кризата, трябва да останат вкъщи, а при тези, при които има задълбочаване на симптомите, задължително трябва да потърсят лекарска помощ, тъй като при тях симптомите могат да се развият значително по-бързо.

Проф. Иво Петров посъветва при такива ситуации да потърсят помощ по телефона или чрез набиращите сега популярност платформи за телемедицински консултации. И в никакъв случай да не се пътува за контролен преглед.

"Аналгин-хининът е едно от лекарствата, което може да помогне, то не е "лекарството", то няма и да бъде, а най-вероятно няма и да имаме такова лекарство, което да е единственото", поясни проф. Петров. И поясни, че сега се изпробват повече от 20 медикамента и в такава сериозна ендемична ситуация лекарите и от Китай, и от Италия казват, че пробват всичко.

Проф. Иво Петров: СЗО, FDA съветват да се правят такъв тип терапии, които са дали някои първоначални данни с много строга регистрация. Трябва да се пробва всичко, за което има поне някакви данни, но при спазване на етичните норми и при строга регистрация на резултатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крум Зарков: Единствено БСП предложи конкретни мерки за борба със спекулата
Крум Зарков: Единствено БСП предложи конкретни мерки за борба със спекулата
Завърнали се от гурбет се веселят групово, въпреки ограниченията
Завърнали се от гурбет се веселят групово, въпреки ограниченията