НОВИНИ

Крусибъл

крусибъл
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 16.04.2023
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
Слушай новината

17 мига от пролетта. Или по-точно 17 дълги дни, които започнаха вчера и ще кулминират на 1 май, когато е финалът на Световното първенство по снукър. Спорт, който все още е далеч от най-популярните, но който в последните години натрупа широка аудитория и у нас, а фигури като Рони О'Съливан, Джон Хигинс, Марк Уилямс, Нийл Робъртсън и Джъд Тръмп си имат сериозна маса последователи.

Последното състезание за сезона в този спорт винаги е световното първенство.mИ то за 47 поредна година ще се проведе в шефийлдския театър "Крусибъл". Обстановка, подхождаща на същинско изкуство и която трудно може да се види другаде из зали или стадиони. Може би публиката се доближава като поведение до тази в тениса - хората в залата не говорят по време на играта, като рядко си позволят да дадат път на пристрастията си. В първите кръгове на световното първенство арената на действията е разделена на две, като между двете маси се спуска голям параван и възгласите в залата често се преплитат в зависимост от ставащото се на двете маси. И тази година сякаш основният фаворит за трофея е Рони О'Съливан, който защитава титлата си от миналата година. Ракетата се опитва да задмине Стивън Хендри по този показател, като двете величия в снукъра имат по седем триумфа на световното първенство в пребогатите си визитки.

Геният от Чигуел откри шампионата вчера, като отстрани дебютанта от Китай Панк Джунху след 10:7 фрейма. Вече на 47 години, О'Съливан е считан за най-надарения и талантлив играч, който снукърът някога е виждал, като зад това становище стоят 21 му титли от трите най-важни турнира през годините. В кариерата си Ракетата има и умопомрачителните 1198 серии от по 100 или повече точки, както и 15 максимума от 147 точки - повече от всеки друг играч, раждал се някога. Тръмп спечели Мастърса през януари, докато Марк Алън надви всички останали на първенството на Обединеното Кралство - другите две най-значими събития в спорта край зеленото сукно.

Така че претенденти за короната не липсват със сигурност. Общо петима китайци стигнаха до основната схема, където откриваме още Нопон Сенкхам от Тайланд и трайно извоювалия си място в елита Хосейн Вафай от Иран. Световният първенец от 2005 Шон Мърфи, както и вечно непредвидимият Марк Селби сякаш намериха най-добрата си форма и са готови да я пренесат в "Крусибъл".

Тази година наградният фонд предвижда награда от 500 000 паунда за победителя, а подгласника на световния шампион ще се задоволи с 200 000 паунда. Ако някой успее да направи брейк от 147 точки, това ще означава 40 хиляди паунда за него, а най-високата точкова серия (ако няма максимум от 147) в турнира ще бъде възнаградена с 15 хиляди паунда.

Майсторите на щеката са в пълна готовност за 17-дневно шоу. Или изкуство. В крайна сметка - не са много спортовете, в които играчите са облечени в официални дрехи, съдиите са с ръкавици, публиката мълчи през по-голямата част от времето, а отделните части се наричат фреймове или партии с неясна продължителност - като в шаха, където също трябва да нахдитриш опонента си, а и нерядко да го пречупиш най-вече ментално.

Автор: Стефан Георгиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев триумфира с титлата в Анталия
Янаки Милев триумфира с титлата в Анталия
Разкриха марихуана за около 3 млн. лева в Бургас
Разкриха марихуана за около 3 млн. лева в Бургас