Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лариса от българската общност в Бердянск: Децата са много уплашени и тревожни

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:20, 28.02.2022
Чете се за: 05:27 мин.
По света
Слушай новината

История от Бердянск - пристанище на Азовско море с над 120 000 души население. Пети ден напълно под контрола на руснаците. В града има и българска общност.

Как тече животът сега и как се поддържа духа на децата - специално за БНТ разказва Лариса Савченко - ръководител на българската общност и българското неделно училище в града.

Бердянск пада без един изстрел. Армейските части от града са пренасочени в други, стратегически по-важни точки на страната и градът буквално е отстъпен без сражения. Сега е напълно под руски контрол.

"Около 2.00 часа влезе техниката, напълниха града, влязоха в полицейското", разказва Лариса Савченко, ръководител на българското училище в Бердянск.

Тежки сражения се водят за Мариупол, който е на час път на изток. Той е стратегическо пристанище. Но Бердянск също е ключов град.

"Ние сме по Херсонското направление, което е важно за Русия, защото те искат да свържат Донецк с Крим и да има вода херсонска и ние сме на този път", уточнява Лариса Савченко.

Лариса събира имената на хората, които желаят да се евакуират в България. В него има 100 имена. Мъже на възраст от 18 до 60 години не записват, те нямат право да напускат страната заради президентския указ за всеобщата мобилизация. Но засега каквото и да било напускане на града е немислимо.

-БНТ: Вие в списъка ли сте?

"Да, в списъка съм, но не знам дали ще тръгна, защото тук имам неделно училище, други ангажименти, но сигурно ще тръгна, защото децата много се притесняват, те са в България", допълва Лариса.

Тя ръководи българското сдружение в Бердянск и българското неделно училище "Васил Левски", с 240 ученици от първи до 11-и клас. Всяка година изпращат студенти в България. Лариса Савченко преподава български език и история. Имали са часове онлайн в събота. Децата са много уплашени и тревожни. Пращат ѝ снимки с военна техника в дворовете си.

"В събота работихме, проведохме часовете, сякаш децата малко да ги отвличаме от тези събития, но в държавните училища не учат, дадоха им две седмици ваканция да видят какво ще стане. Много са притеснени децата и е невъзможно да водиш нормални занятия", подчертава Лариса.

-БНТ: Питат ли ви да им обясните какво се случва, как ги успокоявате?

"Как ги успокоявам! Казвам им, че така няма е винаги, че така няма да е винаги", разказва тя.

В празния град само някои магазини, две аптеки и четири поликлиники работят. Има ток и вода, интернет. Лариса разказва, че пред струпаните военни машини в центъра, бердянците пеят химна на Украйна.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин (Благоевград) с втори трансфер от Япония
Пирин (Благоевград) с втори трансфер от Япония
ЦСКА 1948 привлече талант от Гана
ЦСКА 1948 привлече талант от Гана