НОВИНИ

Лечебните заведения ще получат 85% от очакваните средномесечни постъпления

лечебните заведения получат очакваните средномесечни постъпления
bnt avatar logo
от БНТ
16:46, 06.04.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Здраве

На всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода.

Това договори Български лекарски съюз по време на преговорите с НЗОК и вече е записано в Анекса към НРД 2020-2022.

„Успяхме да договорим 85 на сто от очакваните в неепидемична обстановка постъпления да бъдат платени на лечебните заведения. Това означава, че ако например дадена болница има реализирана 70 на сто дейност за периода, то разликата от 15 % ще бъде покрита от НЗОК. Постигнатото гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност заради кризата с Covid-19“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Въвежда се и отлагателен период до 01.09.2020 г. за видеозаснемането на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност "Офталмология". Друга промяна записана в Анекса касае лечението на солидни тумори типични за детска възраст, като се разрешава на клиники и отделения по детска онкохематология да лекуват и пациенти навършили пълнолетие до 25 годишна възраст.

Предстои промените в Анекса към НРД 2020-2022 да бъдат публикувани в Държавен вестник и ще влязат в сила от 01.03.2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив продължава ремонтът на вътрешноквартални улици
В Пловдив продължава ремонтът на вътрешноквартални улици
Спор за наем остави семейство на улицата
Спор за наем остави семейство на улицата