НОВИНИ

Лидерите от ЕС обсъждат приоритетите за 2024-2029 г.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:42, 06.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерите на страните от Европейския съюз обсъждат днес на неформална среща в испанския град Гранада настоящите и дългосрочните приоритети на ЕС за периода 2024 - 2029 г. с цел укрепване на стратегическата му автономност.

Сред основните теми на срещата са подкрепата за Украйна, справянето с миграцията и разширяването на ЕС. Българският-министър председател Николай Денков също участва в срещата в Гранада.

Украйна е във фокуса на срещата на върха в Гранада

Очаква се европейските лидери да одобрят декларация от Гранада, в която да направят заявка за укрепване на отбранителната способност на ЕС, увеличаване на енергийния му суверенитет и намаляване на външните зависимости.

По отношение на миграцията Съюзът планира да следва всеобхватен подход с по-ефективна защита на външните граници и партньорства с държавите, от които идват миграционните потоци.

Очаква се в декларацията специално място да бъде отделено за разширяването с призив към държавите кандидатки да увеличат усилията си за реформите и със заявка за вътрешно реформиране на самия ЕС.

"Ще имаме важен дебат за разширяването на Европейския съюз. За да се присъединят страните кандидатки, трябва да направят реформи, те знаят какво е необходимо да направят. От наша страна ние също трябва да сме подготвени. Това е първият път от много години насам, когато имаме дебат на високо ниво по тази толкова важна тема", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

"По отношение на миграцията преди два дни постигнахме голям успех със споразумението, договорено между държавите за управлението на кризисни ситуации. Това беше много важна част от целия пъзел на Пакта за убежището и миграция. Сега съм убедена, че ще успеем да финализираме работата по Пакта и да го приемем окончателно", каза още председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчват Нобеловата награда за мир в Осло
Връчват Нобеловата награда за мир в Осло
Служителите на затворите излизат на протест
Служителите на затворите излизат на протест