НОВИНИ

Лято 2024 г. на Балканите - температурни рекорди и суша

лято 2024 балканите температурни рекорди суша
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:35, 14.09.2024
Чете се за: 10:07 мин.
Балкани
Слушай новината

Балканите преживяха тази година най-топлото си лято, откакто са започнали да се правят измервания преди около 130 години. Дълги периоди с температури над 30 градуса по Целзий, които не падат под 20 градуса през нощта, тласнаха средните стойности към нови рекорди. Службата на ЕС за климатичните промени "Коперник" съобщи, че тазгодишното лято е най-топлото в северното полукълбо, откакто се правят измервания.

Лятото на 2024 г. е най-горещото и едно от най-сухите в България от началото на века, показаха и данни на Националния институт по метеорология и хидрология.

От алпийска Словения, през традиционно горещите Гърция, Кипър и Турция, до най-северните райони на Румъния, лятото на 2024 г. донесе рекордни жеги, суша, горски пожари и проблеми с електро- и водоснабдяването.

Лятото на 2024 г. в Словения е било най-горещото в историята на официалните измервания от 1940 г., съобщи Агенцията за опазване на околната среда на алпийската държава. Август е бил най-топлият, измерван някога.

Лятото е било рекордно горещо в низините, но е било много топло и на по-високите места – в Алпите, планинските масиви Караванкe, Похорие, Нотранско и в югоизточната част на Словения. Отклонението от средното за периода от 1991 г. до 2020 г. е 2,5 градуса по Целзий, а цялото лято е преминало без хладни периоди.

Август е бил най-топлият месец в Румъния от 1901 г. досега, всъщност - откакто се правят измервания. Средната месечна температура е била 24,5 градуса по Целзий, което е с 2,9 градуса повече от средната температура през стандартния референтен интервал 1991 - 2020 г., сочат данни на Националната метеорологична служба, цитирани от румънските медии. Максималната месечна температура бе измерена на 14 август в Зимнича, окръг Телеорман, когато живакът в термометрите се покачи до 41,1 градуса по Целзий. Тропически дни с максимални температури 30 и повече градуса по Целзий бяха регистрирани през лятото в цялата страна, с изключение на планинските зони.

Над 20 дни през август температурите са били 35 и повече градуса по Целзий, а тропическите нощи с минимални температури 20 и повече градуса са били между 20 и 25, сочат данните на Националната метеорологична администрация.

Горещи вълни имаше и през юли, като на 12 юли в Румъния бе регистрирана най-високата температура в Европа – 40,7 градуса по Целзий, докато в Испания същия ден живакът в термометрите е достигнал 40,6 градуса, а в Гърция - 40,4 градуса, съобщиха румънски медии.

Четири важни реки - Главачок и Сабар в Южна Румъния и Бахлул и Милетин в североизточната част на страната, пресъхнаха. Над 650 населени места преминаха на режим на водата, сред които осем града.

Сърбия също попадна в "тропическия ад" и прогнозите, че лятото на 2024 г. ще бъде най-горещото в страната се сбъднаха.

Службата за наблюдение на климата и климатичните прогнози към Републиканския хидрометеорологичен институт потвърди, че тазгодишното лято е било най-горещото, откакто се правят редовните метеорологични измервания в Сърбия (1951 г.). Всеки месец поотделно - юни, юли и август - е бил най-топъл и е "подобрил" предишните рекорди.

Най-висока дневна температура на въздуха през лятото - 41,8 градуса, е измерена на 17 юли в град Чуприя, Централна Сърбия. В Белград 30 дни това лято са били с температура над 35 градуса, като са регистрирани 60 нощи с тропични температури.

Средната температура в Сърбия това лято е била 24,2 градуса, което спрямо периода 1991 - 2020 г. е повече с 3,3 градуса, а също така е с почти един градус над предишното рекордно лято, отчетено през 2012 г. Сушата и горещините удариха сериозно селското стопанство.

Лятото през тази година в Гърция е било най-горещото през последните 64 години, през които се извършват официални измервания, показват предварителните данни на научния екип на Атинската национална обсерватория. Юни и юли са били най-горещите, измервани някога, а август е бил вторият най-топъл след август 2021 г.

Целият летен сезон до момента е с 2,9 градуса по-топъл от средното за периода 1991 - 2020 г. и с 1 градус по-топъл от предишното най-горещо лято през 2012 г.

Този юни в Гърция е бил най-сухият през последните 30 години. В 14 общини в Гърция беше обявено извънредно положение заради безводието. Засегнати бяха и популярни курортни острови като Крит, Сифнос, Лерос и Кефалония.

За Турция тазгодишният юли беше най-горещият за последните 53 години, съобщи министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум. Най-високата температура, измерена през месеца, е 45,9 градуса.

В исторически план температурният рекорд държи датата 15 август 2023 г., когато живакът в град Сарънджакая в северозападния турски окръг Ескишехир е показвал 49,5 градуса Целзий. Най-горещата година за Турция досега е била 1962 г., когато средногодишната стойност на температурата на въздуха е била 21,3 градуса Целзий.

Рекордните горещини, които Турция преживя това лято, са основна причина за значителното увеличение на горските пожари, смятат учените. Глобалното затопляне обаче може би има поне една положителна черта и това е удължаването на туристическия сезон.

Месец юли е бил най-горещият в регистрираната климатична история на остров Кипър, става ясно от данни на кипърската Метеорологична служба. Основна причина за рекорда са били не толкова максималните измерени температури, колкото големият брой горещи нощи, за които е било издадено предупреждение за опасно високи температури.

Топло време може да звучи като добра реклама за бързо развиващия се сектор на туризма в Албания, където през последните години се наблюдава ръст на чуждестранните туристи, но заради горещините това лято, на туристите им се наложи да се крият на закрито през повечето време. Площади, барове и кафенета в Тирана останаха празни през деня по време на горещата вълна през юли, а собствениците на заведения регистрираха драстичен спад на приходите.

Горещото лято бе лоша новина за земеделието и производството на електричество в Албания. Близо 98% от електроенергията в страната се произвежда от водноелектрически централи, които бяха засегнати от продължилата с месеци суша.

Снимки: БТА, архив

В Хърватия освен температурни рекорди на въздуха, регистрираха и рекорд на температурата на морската вода по адриатическото крайбрежие. Температурата в морето край Дубровник удари рекорд за всички времена с 29,7 градуса по Целзий на 15 юли. Последният рекорд бе през 2015 г. с 29,5 градуса, според данни на хърватския Държавен хидрометеорологичен институт. В същия ден в Сплит бе отчетена най-високата температура на водата, регистрирана в града досега - 29,4 градуса.

Горещото време на Балканите доведе до пресъхване на реки и в Босна и Сърбия, както и до бурни горски пожари в Хърватия, Северна Македония и Албания. През последните три месеца Северна Македония се бори с около 2000 горски пожара, което е три пъти повече спрямо 2023 г. По данни, публикувани от Европейската информационна система за горски пожари, това лято в Република Северна Македония са изгорели над 85 000 хектара земеделски площи, пасища, ниска растителност, гори и горски територии, колкото държавата е загубила в пожари за предходните 10 години взети заедно, съобщиха местните медии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават следствените действия по разследването на трагедията в "Граф Игнатиево"
Продължават следствените действия по разследването на трагедията в "Граф Игнатиево"