НОВИНИ

Магнус Карлсен намекна, че няма да защитава световната си титла по шахмат

Магнус Карлсен
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 15.12.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Новокоронясаният световен шампион по шахмат Магнус Карлсен заяви, че е малко вероятно да защитава титлата си, освен ако не се изправи срещу вундеркинда от френско-ирански произход Алиреза Фирузя.

„За тези, които очакват да играя на Световното първенство следващия път, шансът да бъдат разочаровани е много голям“, сподели норвежецът в интервю, записано в Дубай.

31-годишният състезател разби руснака Ян Непомняшчий със 7.5-3.5 точки за петата си поредна победа в мач за световната титла.

„Беше ясно за мен през по-голямата част от годината, че това световно първенство трябва да бъде последното. Вече не означава това, което означаваше преди. Не усетих положителното да бъде повече от негативното“.

Карлсен добави, че единствено Алиреза Фирузя го развълнува като вероятен претендент. 18-годишният спечели 11-рундов турнир от 108 играчи в Рига през ноември, който определи осемте квалификанта за надпревара от кандидати, които ще се борят за правото да се изправят срещу Карлсен догодина. Фирузя измести американеца Фабиано Каруана от второто място в световната ранглиста.

„Това, което се случи по време на турнира в Рига, където Алиреза Фирузя спечели и се класира за надпреварата на кандидатите, го направи реалистично, че мога да се изправя срещу него следващия път. Това може да е нещо, което ме мотивира пълноценно. Вече ми помогна с мотивацията за мача за световната титла сега. Ако някой друг освен Фирузя триумфира в турнира на кандидатите, е малко вероятно да играя в следващия мач за световната титла. Тогава мога да кажа, че съм щастлив“, коментира още Карлсен.

Шеста успешна защита на титлата ще го изравни с германеца Емануел Ласкер, шампион от 1894 до 1921, и руснака Михал Ботвиник. Ботвиник бе световен шампион между 1948-1963, въпреки че през този период той загуби и си върна на два пъти титлата, като двете му успешни защити дойдоха след равенства.

Руснаците Гари Каспаров и Анатоли Карпов също имат шест световни титли, но някои от тях бяха постигнати при наличието на два Тура. Карлсен отрече да спре с шаха.

„Ще продължа да играя шах, дава ми огромно удоволствие. Вече по средата на Световното първенство тук в Дубай, започнах да чакам с нетърпение да участвам на Световното по бърз и блиц шахмат тази Коледа. Но Световното не беше подобно удоволствие“, каза още Карлсен.

Норвежецът добави, че иска да задмине 2900 в рейтинг системата на шаха по името на унгареца Арпад Ело. Световният рекорд на Карлсен е 2882 и рейтингът му се увеличи по време на Световното.

„Никога не съм го имал за цел преди, защото смятах, че е трудно. Отново си повиших малко рейтинга до 2865 и поне е цел, която мога да си поставя. Не изглежда напълно невъзможно. Няма място за грешки. Определено е нещо, което може да ме мотивира“, завърши световният шампион.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доставят стоки от първа необходимост в село Сушица заради разрушен път
Доставят стоки от първа необходимост в село Сушица заради разрушен път
Херо Мустафа: Искаме силна и енергийно независима България
Херо Мустафа: Искаме силна и енергийно независима България