НОВИНИ

Май 2024 г. е бил най-горещият месец в света в историята на измерванията

2024 бил горещият месец света историята измерванията
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:41, 05.06.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Общество
Слушай новината

Светът преживя най-горещия месец май в историята на измерванията и той е 12-ият пореден изминал месец с подобрени температурни рекорди, съобщи Службата на ЕС за климатичните промени "Коперник".

Средната температура на въздуха е била 15,9 градуса миналия месец, което е с 1,52 градуса по-висока от средната за май от прединдустриалната епоха.

Новият доклад на "Коперник", представен на Световния ден за опазване на околната среда - 5 юни, беше отбелязан и от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който за пореден път изрази загриженост за климатичните промени. В реч в Ню Йорк той сравни заплахата, която представляват те за човечеството, с тази от метеорита, унищожил динозаврите, отбелязва АФП.

С поредицата от рекорди "средната световна температура през последните 12 месеца (юни 2023 г. - май 2024 г.) е най-високата, регистрирана някога", сочат данните на "Коперник". Тя е "с 1,63 градуса над средна стойност от прединдустриалната епоха 1850 - 1900 г.", когато емисиите на парникови газове все още не водят до затопляне на планетата ни.

През последното десетилетие (2014 - 2023 г.) средното покачване е 1,19 градуса в сравнение с 1850 - 1900 г., сочи проучване, публикувано в списание Earth System Science Data и включващо около 60 водещи изследователи.

През 2024 г. природният климатичен феномен "Ел Ниньо", който през последната година засилваше последиците от глобалното затопляне, "показва признаци на своя край", обяви Световната метеорологична организация. Противоположното явление - "Ла Ниня", синоним на по-ниски температури в световен мащаб, трябва да настъпи по-късно тази година.

Това захлаждане обаче може да бъде средно много малко в сравнение със затоплящия ефект на човешките емисии, предупреждават климатолозите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЕХ отпуска кредит на "Мини Марица изток 2" в размер на 100 млн. лева
БЕХ отпуска кредит на "Мини Марица изток 2" в размер на 100 млн. лева
Франция и Великобритания честват 80 години от десанта в Нормандия
Франция и Великобритания честват 80 години от десанта в Нормандия