НОВИНИ

Мария Габриел в Египет: Подписани са ключови споразумения

Габриел се срещна с премиера и външния министър на Египет

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:01, 10.02.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

За първи път от 12 години насам български външен министър е на официално посещение в Египет. Мария Габриел се срещна с премиера и външния министър на арабската държава.

Двамата първи дипломати обсъдиха засилване на икономическото сътрудничество между двете страни, като бяха подписани няколко меморандума от вицепремиера и водените в делегацията министри.

На 60 километра източно от Кайро в построена само за няколко години нова административна столица на Египет дипломат номер едно Мария Габриел беше посрещната от своя колега Самех Шукри.

В рамките на визитата на вицепремиера Мария Габриел бяха подписани ключови споразумения за сътрудничество в областта на енергетиката, отбраната, транспорта, иновациите.

"Когато говорим за меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката и в частност природния газ е очевидно, че за нас е от съществено значение. Ние вече видяхме, особено през последните две години след руската агресия в Украйна, какво се случва в тази област. За България енергийната сигурност е от особена важност. Ние не спираме тук, казвайки, че това е важно. Ние искаме да обединим усилия, не само да видим как заедно да осигурим доставките, но също и да разширим пазара", заяви Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Днес се проведе първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество, председателствана от министрите на външните работи на двете държави.

"Ние казваме много ясно, че искаме да засилим нашето икономическо сътрудничество. И се съгласихме да подобрим всички дейности, свързани с развитието на частния сектор и да подкрепим малки и средни предприятия, като окуражим стартъпи най-вече в областта на иновациите, дигиталната и зелена икономика. За мен е важно да спомена стратегическото партньорство с Европейския съюз, защото България ще продължи да подкрепя Египет", допълни Мария Габриел.

Двамата първи дипломати обсъдиха проблема с миграцията и сигурността в региона и напрежението заради конфликта между Израел и Хамас.

"България и Египет имат интерес от стабилност в Близкия изток", каза още Самех Шукри, министър на външните работи на Египет.

Беше подписано и споразумение за освобождаване от изискванията за визи при краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежкото ДПС номинира Пеевски и Чакъров за съпредседатели на партията
Младежкото ДПС номинира Пеевски и Чакъров за съпредседатели на партията
Дея спорт и Монтана записаха успехи на старта на 16-ия кръг в НВЛ
Дея спорт и Монтана записаха успехи на старта на 16-ия кръг в НВЛ