НОВИНИ

Вицепремиерът Мария Габриел е на официално посещение в Египет

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 10.02.2024
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е на еднодневно официално посещение в Египет. Посещението е първото на външен министър от 12 години насам. Целта на визитата е развитието и задълбочаването на сътрудничеството, основано на общи интереси и ценности, съобщиха от МВнР.

Арабска Република Египет е ключов партньор на Република България в района на Близкия изток и Северна Африка. Египет поддържа партньорството с ЕС, както и засилено партньорство с НАТО.

В рамките на визитата ще се проведе първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество(СКС), председателствана от министрите на външните работи на двете държави. Комисията е сформирана с подписване на споразумение между двете страни през 2018 г.

В делегацията, водена от Мария Габриел, са министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на енергетиката Румен Радев.

Ще бъдат дискутирани развитието и задълбочаването на търговско-икономическите отношения в сфери като енергетика, транспорт, отбрана, иновации, туризъм, хранително-вкусова промишленост. По време на посещението се предвижда да бъдат подписани редица двустранни меморандуми, допълват от ведомството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Благоев в предаването "Аз съм"
Петър Благоев в предаването "Аз съм"
Едмънтън надигра Анахайм като гост в НХЛ
Едмънтън надигра Анахайм като гост в НХЛ