НОВИНИ

Марияна Николова: Важно е да бъде осигурен честен вот без грам съмнение за манипулация

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 20.02.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Политика
Слушай новината

Важно е да бъде осигурен един безпристрастен, законосъобразен и честен вот и да няма грам съмнение в избирателя, че има някаква манипулация. За това нещо аз ще бъда безкомпромисна. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът по демография и икономическа политика и министър на туризма Марияна Николова. Правителство реши тя да отговаря за организацията на изборите на 4 април.

"Тези избори са специфични и сложни поради факта, че в момента сме в епидемична обстановка при условията на епидемията COVID-19 и за първи път ще се провежда такъв избор. По отношение на организацията и техническата подготовка тя вече е започнала. Има детайли, които трябва да бъдат изяснени и имаше отворени въпроси, които трябваше да бъдат решени. Там се изисква административни процедури да се спазят и юридически правила, техническа организация, достатъчно срещи, които трябва да бъдат проведени с компетентните институции", заяви вицепремиерът Николова.

Тя каза, че вчера са постигнати договорености с ЦИК и вече конкретното ведомство в лицето на Министерство на вътрешните работи осигурява охраната на склада, където се охраняват в момента машините.

"Ние осигурихме охрана, така както беше заявката на правителството, че МВР ще осигури безпрецедентна охрана и няма никакво съмнение в това, че може да има някаква манипулация по отношение на влизане, излизане, нерегламентиран достъп. Още от вчера коли на жандармерията охраняват машините. Снощи имаше и приемо-предаване на няколко броя машини поради факта, че Държавната агенция за електронно управление трябва да извърши т.нар. удостовереност на софтуера, на документацията и на годността на тези технически средства, за да няма и грам съмнение, че има някаква неизправност", каза Николова.

Министър Николова е на мнение, че рестартът на туризма в глобален аспект ще се случи с масовата ваксинация на населението.

"Здравните власти предполагат една основно пандемична вълна предвид факта, че се покачват бройките, но ваксинацията по някакъв начин ще овладее този период. Мисля, че масовата ваксинация е единственото решение в туризма и неслучайно предложих на Националния ваксинационен щаб всички, които работят в сектор "Туризъм" и са на първа линия да бъдат ваксинирани преди летния сезон, който предстои", каза министърът на туризма.

Николова каза, че се обсъждат двустранните договорености, каквито има между Израел и Гърция за ваксинирани лица.

"Двустранните договорености между страните може би по някакъв начин ще внесат едно спокойствие по отношение на туризма", заяви тя.

"Към настоящия момент хотелиерският и ресторантьорският бранш умело се възползват от мярката 60 на 40, която за нашия сектор е 80 на 20 и вчера имаше консултативен съвет в Министерството на туризма и бяха предприети значими мерки по отношение на бъдещия летен сезон 2021 г. Браншът ще предложи ключовите решения, а ние ще вземем политическите решения", каза министър Николова.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Несигурният резултат от изборите ще влоши положителната перспектива на рейтинга на България
Борисов: Несигурният резултат от изборите ще влоши положителната перспектива на рейтинга на България
Мохамед Абдулкадер е предаден на съд за тероризъм
Мохамед Абдулкадер е предаден на съд за тероризъм