НОВИНИ

Мъжът с преместено сърце се срещна с част от екипа в болница "Пирогов", върнал го към живота

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
12:24, 02.11.2022
5351
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Необикновената история на пилота Здравко Димов, "Мъжът с преместено сърце" - която БНТ първа ви разказа, днес се срещна с част от лекарския екип в болница "Пирогов", върнал го към живота. Пилотът, който не се спира пред нищо, днес мечтае отново да изпълнява служебните си задължения.

Операция без аналог у нас и две години, прекарани в тежко възстановяване. За Здравко обаче животът продължава да е с ярки цветове, а мечтата е отново да лети, за да помага.

"Когато дойде в съзнание, залата, в която се намираше в реанимация, там са 4 легла, срещу него беше пациентка, докарана по-рано. Имаше една голяма катастрофа в Ямбол, няколко пациенти тогава бяха докарани с военнотранспортен самолет в "Пирогов". Най-тежкото състояние беше тя и беше в нашата реанимация, тя между другото също оцеля и той я разпозна. Тогава в ролята си, преди той самият да пострада, в ролята си на пилот е транспортирал тази жена от Ямбол до София. И после като се събуди изведнъж я вижда срещу него", разказа д-р Валерий Плачков, началник на Реанимация в Неврохирургичната клиника на "Пирогов".

"Много ми липсва летенето, може би това е най-голямото ми предизвикателство, че съм далече от авиацията за момента, но аз ще се върна, сигурен съм", каза Здравко Димов.

За любовта към службата в авиобазата и за тежките моменти след инцидента, Здравко разказа пред БНТ още преди година, със същата мотивация и желание да достига върхове.

"Миналата година октомври месец след дежурство претърпях ПТП в София, беше ми направена животоспасяваща операция на сърцето, но за съжаление сетивните и моторните функции на лявата ми ръка се възпалиха. Претърпях една операция в София, след това отидох в гр. Ахен в Германия, там претърпях още две операции и сега остава още една последна операция, надявам се тя да е последна и само времето ще покаже до каква степен ще се възстановя, но аз съм доста волев човек, така че смятам че ще се върна на 100%", обясни Здравко Димов.

И днес Здравко не спира да приема предизвикателствата на живота с усмивка, и вярва, че всеки следващ ден е по-добър от предишния.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Ако Борисов иска да говорим по нашите 16 политики, да заповяда в НС
Кирил Петков: Ако Борисов иска да говорим по нашите 16 политики, да заповяда в НС
ММС изплати 443 762 лева на федерацията по вдигане на шанги
ММС изплати 443 762 лева на федерацията по вдигане на шанги