НОВИНИ

"Мечи пазар" за криптовалутите: Какви са алтернативите?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
15:01, 19.07.2022
Чете се за: 08:17 мин.
Бизнес
мечи пазар криптовалутите какви алтернативите
Снимка: pixabay.com/

След финансовата криза през 2008 г. на бял свят се появи първата изцяло виртуална валута - биткойн. Независима от централните банки, тя даде път на редица нови проекти за дигитални валути - някой успешни, други не толкова, а трети - използваха публичния интерес, за да разработят пирамидални схеми.

Най-популярната псевдокриптовалута e OneCoin. Зад нея стои българката Ружа Игнатова, която изчезна безследно, а ФБР я постави в списък с най-търсените хора в света. За информация, която ще доведе до задържането ѝ, се дава награда от 100 000 долара.

Българката Ружа Игнатова е най-новото попълнение в топ 10 на най-издирваните от ФБР лица

Въпреки че криптовалутите не са създадени или контролирани от централните банки, макар от Европейската централна банка да проучват възможността за създаване на дигитално евро, те съвсем не са безразлични към решенията на банкерите.

Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп" ни дава повече актуални подробности:

Кои са основните фактори, които в момента влияят на криптопазара?

"Основните фактори, които влияят на криптопазара, са два вида - външни и вътрешни. Първите са макроикономическата обстановка и политиката на Федералния резерв (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ). По-важна е политиката на ФЕД и неговата цел да понижи нивото на инфлацията, за да гарантира ценовата стабилност - водеща задача на американските централни банкери. На практика това покачва “цената на парите” като спирането на достъпа до евтина ликвидност вече започна да охлажда пазарите.

Сериозни спадове се забелязват в основните индекси. От началото на годината NASDAQ има корекция от над 27%, S&P 500 също е в територия на мечи пазар с близо 20% надолу. Миналия месец ФЕД вдигна основния лихвен процент с 0.75 пункта, което подтикна много инвеститори да се подготвят за лоши времена. Започна да се говори за рецесия, а много анализатори твърдят, че такава неофициално вече има в САЩ. Обикновено това бързо охлажда най-високорисковите пазари като технологичните акции и криптоактивите попадат в тази категория", казва той.

И ако биткойн се понижава с над 57% от началото на годината, а втората най-голяма криптовалута етериум с близо 70% за същия период, Драмалиев посочва, че при останалите 10 - 11 хил. криптовалути се наблюдават и спадове до 99%.

"В актуалната финансова обстановка, няма криптовалута, която да се справя добре.", признава той.

Фундаментът зад биткойн и етериум остава стабилен като двете основни криптовалути продължават да генерират съответно 700 хиляди долара и 36 милиона долара в трансакционни такси на ден. Дневният обем генериран от трансакции също остава висок - 14 милиарда долара при биткойн, и 8,3 милиарда долара при етериум.

Кои са вътрешните фактори, които повлияват криптопазара?

Освен макроикономическите въздействия, колапсът на проекта ТЕРА поставя началото на мечия пазар при криптовалутите. Но това не е единственото събитие, което разлюлява криптовалутите в последно време. В края на юни Three Arrows Capital се оказа с лош риск мениджмънт и изпадна в ликвидация, след като не успя да си покрие лихвите по заем от 665 милиона долара. Селзиъс (бел. ред. Celsius) - компания за кредити в криптовалута, преустанови тегленето на средства от платформата си и се оказа в несъстоятелност. Още няколко големи проекта в сферата бяха изненадани от “крипто зимата”.

Проекти, които са разчитали на достъп до “евтини пари”, и които не са управлявали финансовия си риск, в случай на мечи пазар изпадат в несъстоятелност и са принудени да продават криптоактиви, които иначе биха запазили. Това също потиска цената.

Метриките за страх и алчност в сферата в момента показват изключително високи нива на страх. Очакват се и допълнителни спадове като някои считат, че цената на биткойн може да достигне 10 000 долара. Подобни са очакванията и на капиталовите пазари - в частност технологичните акции. Там спадове от 20 - 30% са незначителни спрямо нарастването, което се наблюдава през последните 13 години.

От финансовата криза през 2018 г. насам, стойността на много от тези активи на практика се увеличава непрестанно с незначителни корекции. За разлика от тях, от 2008 г. насам криптосферата е коригирала поне 5 пъти със спадове от над 90%.

Драмалиев напомня, че биткойн е създаден през 2009 г. и е асоцииран само с експанзивната политика на ФЕД. Затова остава неясно какво ще стане във време на рецесия. Това е големият въпрос, за който инвеститорите се опитват да се подготвят, посочва още Драмалиев.

В какво може да се насочат инвеститорите в идните месеци?

"Очаквам волатилността да се запази в следващите месеци. Възможно е да има сериозни движения. Корелацията между основните индекси и крипто също прогнозирам да се запази сравнително висока. В момента най-добрият актив убежище изгледа е американският долар, макар да звучи иронично и въпреки високата инфлация. “Зелените пари” се справят по-добре в сравнение с всички останали валути и спрямо златото, което в момента също коригира надолу и е с 3,5% по-евтино от началото на годината. Еврозоната е в много по-лоша позиция поради фрагментацията на различните икономики, несподелената фискална политика, а същевременно споделената монетарна политика", смята Драмалиев.

Оказва ли влияние геополитическите турбуленции на криптовалутите?

Войната в Украйна също е важен фактор, тъй като влияе върху инфлацията посредством енергийните и други суровини. Съединените щати са по-малко засегнати от Европа. Енергията поскъпва, а тя има ефект върху всички индустрии и косвено - стоки. Прекратяване на конфликта през второто полугодие би било положително развитие и би обнадеждило пазарите. Според очакванията на Драмалиев обаче е вероятно руският президент Владимир Путин да пожелае да проточи конфликта и през зимата, за да постави европейските си врагове-клиенти в незавидна ситуация. В Германия вече се обмислят възможности за ограничаване на използването на природен газ като запасяването със синьо гориво за зимните месеци е трудна задача за много държави в Европа.

*Настоящият материал е с информационен характер и не съдържа инвестиционен съвет или пряка или непряка препоръка за покупка или продажба на един или повече финансови инструменти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП ще проведе консултации с "Има такъв народ" утре
БСП ще проведе консултации с "Има такъв народ" утре
Проучване: Всеки четвърти българин не може да си позволи почивка, въпреки че работи
Проучване: Всеки четвърти българин не може да си позволи почивка, въпреки че работи