НОВИНИ

Медицински съвет към правителството ще се включи в борбата с Covid-19

Александър Марков
от Александър Марков
20:22, 22.03.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Политика

Медицински съвет към правителството ще се включи в борбата с разпространението на коронавируса. Съветът ще е независим от Оперативния щаб и ще отговаря на всякакви медицински въпроси, които интересуват всички хора.

Съветът ще следи за най-добрите и ефикасни мерки и практики в света и ще ги предлага на кабинета.

Бойко Борисов, министър-председател: Имаме нужда от един медицински експертен съвет, който да подпомага министрите във взимането на финансови, икономически и социални решения. Щаб, който да ни следи другите държави по света коя мярка дава най-бърз резултат или най-постоянен резултат, от какво да се пазим.

Щабът ще бъде сформиран в рамките на дни и ще отговаря и на въпросите на хората два пъти седмично на специални брифинги.

Проф. Коста Костов, пулмолог: Ще можем занапред вече, когато започнем да се катерим по, дай Боже, ниското плато, казвам плато, а не пик, да имаме готовност да дадем оръжие на всички медици в България да се справят с проблема по всички специалности, които са засегнати от него.

От Съвета се очакват дългосрочни мерки в борбата с коронавируса.

Томислав Дончев, вицепремиер: Ние трябва да мислим две седмици напред, 3-4 седмици напред какво да правим.

В четвъртък-петък ще има готови хиляди предпазни облекла, обяви премиерът. А от утре ще започнат специални образователни курсове, как да се предпазваме и лекуваме от вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел е под карантина
Ангела Меркел е под карантина
Премиерът: Текстовете предложи БСП, ще уважим ветото
Премиерът: Текстовете предложи БСП, ще уважим ветото