НОВИНИ

Министърът на отбраната: Няма струпване на войски на НАТО в България

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
14:02, 25.01.2022 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
Сигурност и правосъдие
министърът отбраната струпване войски нато българия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Струпване, разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Това заяви по време на заседанието на комисията по отбрана в НС министър Стефан Янев.

Янев обясни, че все още правителството не е взело решение за разполагане на сухопътни войски, но е в в ход подготовката му. Обществото ще бъде информирано, когато бъде готово.

В хода на дискусията той даде пример, че българската армия също е натовска армия и такива сили може да бъдат изцяло под българско командване.

МО: Вариантите за отговор на НАТО се обсъждат на военно-техническо ниво

Министър Янев поясни, че срещите на НАТО в Полша и Уелс са били по повод напрежението между Русия и Украйна, но настоящите операции по "Еър полисинг" са се превърнали в рутинни през годините.

Закупуването на нови 8 изтребителя е заложено, но предстои да се уточни цената. Повече от година 8 млади български пилоти се обучават да пилотират Ф-16 в САЩ.

Съставът на българската армия все още се доокомплетова, а причината затова е липсата средства. През годините военното министерство е наемало само толкова военнослужещи, колкото министерството на финансите през държавния бюджет е допускало.

В 16.30 ч. днес премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Участниците в него ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на ФК Марица (Пловдив): Положението е бедствено
Президентът на ФК Марица (Пловдив): Положението е бедствено
Кампанията по кръводаряване за "Пирогов" продължава до края на седмицата
Кампанията по кръводаряване за "Пирогов" продължава до края на седмицата