НОВИНИ

Министрите на отбраната на Русия, Турция и Сирия се срещнаха в Москва

министрите отбраната русия турция сирия срещнаха москва
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:10, 28.12.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на отбраната на Русия, Турция и Сирия се срещнаха днес в Москва. Това са първите подобни разговори след избухването на войната в Сирия съобщи руското Министерство на отбраната.

Това беше и първата среща между министрите на отбраната на Турция и Сирия от началото на войната през 2011 г.

Русия и Турция са ангажирани в Сирия, като Москва подкрепя режима в Дамаск срещу неговите противници, а Анкара подкрепя бунтовниците.

Срещата се проведе в момент, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно заплашваше да започне военна офанзива в Северна Сирия срещу кюрдски групировки.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и неговите турски и сирийски колеги, Хулуси Акар и Али Махмуд Абас, обсъдиха "начините за разрешаване на сирийската криза, проблема с бежанците и съвместните усилия за борба с екстремистките групировки в Сирия", съобщиха от руското Министерство на отбраната.

Страните "отбелязаха конструктивния характер на диалога, проведен в този формат, и необходимостта от продължаването му в интерес на по-нататъшното стабилизиране на ситуацията" в Сирия и региона, се казва още в съобщението.

Турското министерство на отбраната също излезе с подобно мнение като заяви, че срещата е протекла в "конструктивна атмосфера".

"На срещата бяха обсъдени сирийската криза, проблемът с бежанците и съвместните усилия за борба с всички терористични организации в Сирия", се казва в изявление на министерството.

В събота Акар заяви пред репортери, че Турция води разговори с Русия за използване на сирийското въздушно пространство при евентуална операция срещу сирийската кюрдска милиция YPG.

"Провеждаме разговори с руснаците за отваряне на въздушното пространство" в Сирия, каза той.

Външните министри на Турция и Сирия са имали кратък неофициален обмен на мнения в кулоарите на регионална среща на върха през 2021 г., а Анкара призна за контакти между разузнавателните служби на двете държави.

През ноември Ердоган заяви, че среща със сирийския лидер Башар Асад е възможна, след като прекъсна дипломатическите си отношения с Дамаск по време на 11-годишния конфликт.

В средата на декември той посочи, че би могъл да се срещне с Асад, след като се срещнат министрите на отбраната и на външните работи на двете страни.

"Искаме да предприемем стъпка като Сирия, Турция и Русия", каза той тогава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ обяви, че Марко Верати удължава договора си с клуба до 2026 г.
ПСЖ обяви, че Марко Верати удължава договора си с клуба до 2026 г.
Левски София U16 спечели Коледния турнир в памет на Янчо Янев
Левски София U16 спечели Коледния турнир в памет на Янчо Янев