НОВИНИ

Мнацаканян ще спори за титлата, a Николова за бронза на турнир по борба в Египет

мнацаканян спори титлата николова бронза турнир борба египет
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 24.02.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Айк Мнацаканян ще спори за титлата на турнира по борба от Големия шлем в Александрия, Египет. В категория до 77 кг на класическия стил националът записа три победи – на старта бе убедителен срещу индиеца Сажан Сажан – 7:0, след това измъкна 3:1 срещу турчина Юнус Башар, трети на Мондиал 2022, а на полуфиналите се справи и с китаеца Хиохуан Луо – 1:1. Азиатецът също е трети на световното през 2022 г.

Така за златото по-късно днес Айк ще излезе срещу казахстанеца Демеу Жаздраев, втори на световното през 2017. В кариерата си Мнацаканян има бронз от световни и европейски първенства.

До малкия финал при 57-килограмовите стигна Евелина Николова. Бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио 2020 тръгна с туш срещу индийката Сита Сита. На четвъртфиналите тя се наложи над Йонгхин Фенг (Китай) с 3:2, а на полуфинала падна с туш от Александра Таун (Канада). За бронза по-късно днес Николова ще излезе срещу Джулия Оливейра (Бразилия). Турнирът е първи за Евелина този сезон. Тя пропусна първата надпревара в Загреб заради лечение на травма.

Финалните срещи започват от 18.00 часа.

Останалите ни представителки не успяха да стигнат до битка за отличията. В категория до 62 кг Биляна Дудова бе спряна с 3:6 от Грейс Якоб Бюлент (Норвегия), двукратна №1 в Европа и втора света още на старта. Съперничката й загуби в следващия кръг и българското участие приключи.

В същата категория Мими Христова тръгна с бърза успех – туш за 43 сек срещу Сумитра Сумитра (Индия). След това европейската шампионка от 2020-а се справи с Лайс Нунеш (Бразилия) – 8:5, но на четвъртфиналите претърпя инфарктна загуба с 3:3 от Йохана Линдберг (Швеция). Капитанката на националките Тайбе Юсеин не участва, заради получена травма в навечерието на турнира.

При 68-килограмовите Юлияна Янева, която дълго лекуваше контузия направи оспорвана среща с Мириум Жуманазарова (Киргизстан), бронзова олимпийска медалистка, но загуби с 0:2. София Георгиева пък бе туширана от Ана Белинска (Украйна) в същата категория. Съперничките и на двете не успяха да стигнат финалите и нашите момичета приключиха участието си.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаят, поискал 5000 лв. от строителен предприемач, остава в ареста
Полицаят, поискал 5000 лв. от строителен предприемач, остава в ареста
България с още три медала от купа "Странджа"
България с още три медала от купа "Странджа"