Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МО: Възможно е гръцки изтребители да се включат в охраната на въздушното пространство на България

от БНТ
18:19, 08.06.2023
Чете се за: 01:55 мин.
По света
възможно гръцки изтребители включат охраната въздушното пространство българия
Слушай новината

Във връзка с публикация във в. „Катимерини“, в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети да охраняват въздушното ни пространство, от Министерството на отбраната предоставиха следната информация:

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чието предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. В този контекст и в съответствие с приетите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e възможно гръцките Военновъздушни сили да изпълняват задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на Република България в допълнително уточнен период от време.

Съобразно установения процес на разпределение на съюзните усилия за гарантиране на сигурността, всяка държава членка определя на доброволен принцип приноса си за реализирането на мерките за усилена бдителност на Алианса. Същевременно българските Военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/ и защита на националното и съюзно въздушно пространство.

При необходимост изпълнението на задачите от гръцките ВВС ще се извършва от летища на територията на Република Гърция.

Съвместното изпълнение на тези задачи от ВВС на България и Гърция ще повиши способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да осъществява двустранни презгранични операции, в обхвата на действащите междудържавни споразумения, допълват от Министерството на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бронзов медал за България на европейското първенство по модерен петобой за юноши
Бронзов медал за България на европейското първенство по модерен петобой за юноши
НЗОК отчете рязък скок на разходите за лекарства
НЗОК отчете рязък скок на разходите за лекарства