НОВИНИ

Мобилна група медицински специалисти помага на семейства с недоносени бебета или деца с увреждания

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нивелина Няголова
06:38, 25.04.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

От няколко месеца Домът за медико-социални грижи във Варна предлага услуга в помощ на родителите, които имат недоносени бебета или деца с увреждания. Мобилна група от медицински специалисти посещава семействата и на място извършва прегледи, обучения и назначава лечение на децата. Така експертите помагат на родителите не само спокойно да отглеждат децата си, но и да избегнат решението да дадат детето си в институция. Услугата, предлагана от дома, е безплатна.

"Какъв цвят е топката?

- Кажи на Биби.

- Синя!

- Точно така.

- Ти си много умно момченце.

- Леко с крачетата идваш при Биби.

- Внимателно! Браво! Страхотен си!”

Това е само едно от децата, с които работят медицинските специалисти в Дома за медико-социални грижи във Варна. Той се казва Андрей и е на две годинки. Роден е недоносен и е имало вероятност изобщо да не проходи.

"С него изминахме много дълъг път. Като се започне от едно държане на главичката, а в момента вече е на етап, в който изминава 20 - 30 самостоятелни крачки", обясни Биляна Неделчева, рехабилитатор.

Биляна Неделчева е част от мобилния екип, който посещава децата в домовете им. Така се запознава с Теодора, която забелязала, че синът ѝ има проблеми със стойката.

"Направи няколко упражнения с него и видя, че трябва да се правят упражнения за сядане, за пълзене… Говорихме с логопеда и тя попита какви звуци издава, как се храни. Мина прегледа и бяхме записани за следващата седмица", каза Теодора Кирова.

"Да дадем насоки как правилно в домашна семейна атмосфера биха могли да стимулират двигателното развитие на децата си. Друго, с което бихме могли да бъдем полезни, е как в чисто битов план средата да се адаптира по начин, който също може да подпомогне двигателното развитие на децата", уточни Биляна Неделчева, рехабилитатор.

"Вече в края на рехабилитацията можеше да се изправя сам, тоест имаше самостоятелен седеж, започна да се изправя по мебелите и малко по-малко да пълзи и сега ни предстои да дойдем за втори път за упражнения за прохождане", разказа Теодора Кирова.

Логопеди работят с бебетата и децата. Те консултират майките как правилно да кърмят, да захранят детето и дават насоки за упражнения и масажи, които да регулират работата на челюстта.

"Това е изключително важно, защото логопедите се намесваме в изключително ранна възраст, още в кърмаческа. Това е превенция за един бъдещ правилен говор. Много е важно да се прецени тази координация, която е между дишане, сукане и преглъщане", подчерта Галина Добролевска, логопед.

Домът за медико-социални грижи е лечебен комплекс, който годишно се посещава от близо 500 деца от цялата страна. Той е единственият в страната, където се предлага тази услуга и която е напълно безплатно.

"Идеята е на място да пренесем голяма част от медицинските манипулации и услуги, които е възможно, разбира се, да се извършват в домашна среда, за да предотвратим отчаянието на родителите и да вземат решение да се разделят с детето и да го настанят в институция", заяви д-р Стефка Джанкова, директор на ДМСГД-Варна.

"По-голямата част от проблемите, с които се обръщат към нас семействата, са двигателни, изоставащи и логопедични проблеми. Имаме и две три деца, за които осигурихме консулти със специалисти", обясни Веселина Николова, координатор на мобилната група.

Мобилните екипи могат да бъдат полезни и в случаите, когато детето има по-сериозни медицински потребности.

"Например едно дете, което се храни с назогастрална сонда може спокойно да бъде гледано в домашна, след като ние имаме ангажимент сондата, когато трябва, да обучим родителите как става храненето или пък има деца, които са неподвижни на легло - как да се обработва раната на място", каза д-р Стефка Джанкова, директор на ДМСГД-Варна.

Ежедневната работа на медицинските специалисти показва, че при над 25% от рехабилитираните деца се постига пълно оздравяване, при около 70 на 100 се отчита значително подобрение и само при по-малко от 5% няма резултат, но и няма влошаване на симптомите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите ще гледат на второ четене отлагането с година на либерализацията на пазара на тока
Депутатите ще гледат на второ четене отлагането с година на либерализацията на пазара на тока
Спортни новини 25.04.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 25.04.2024 г., 06:30 ч.