НОВИНИ

Монпелие се превръща в най-големия френски град с безплатен транспорт

монпелие превръща големия френски град безплатен транспорт
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:39, 22.12.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Бизнес
Слушай новината

Общественият транспорт за 500 000 жители на френския град Монпелие и околните населени места в Южна Франция става безплатен, съобщи Франс прес.

В Европа тази стъпка вече е предприета от Люксембург, който направи обществения транспорт в страната безплатен от 2020 г. за своите 650 000 жители, както и от естонската столица Талин (445 000 жители) през 2013 г.

Във Франция около 40 населени места вече са поели по този път, включително Дюнкерк в северната част на страната, но всички те са много по-малки от Монпелие и неговите 31 общини.

"Безплатният транспорт, това е идея на европейския ангажимент, на Зелената сделка, която се отнася именно за климата и за покупателната способност", заяви пред АФП кметът на Монпелие Микаел Делафос.

В Монпелие преди въвеждането на безплатен транспорт общата годишна сметка за абонамент на семейство с две деца е възлизала на 1472 евро.

Преди въвеждането на тази безплатна услуга абонатите на обществения транспорт са били 86 000, според данните на АФП. В средата на декември малко преди въвеждането на безплатната услуга те са били 260 000.

За жителите на населени места извън пределите на мегаполиса , както и за туристите, билетът от 1,60 евро на човек ще се запази, като може и да се увеличи.

За да компенсира пропуснатата печалба от продажбата на билети общината ще въведе и данък за компаниите с над 11 служители.

Общината планира да спести и близо 2 милиона евро благодарение на изваждането от експлоатация на валидаторите за билети и поддръжката им, посочва АФП.

Снимки: БГНЕС

Градът отговори на опасенията за спад на качеството на услугата с мащабни инвестиции за купуването на 70 нови електрически автобуса и 77 нови трамвая за 224 милиона евро.

С пускането на безплатната услуга Монпелие се надява използването на обществения транспорт да нарасне с 20 на сто.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нели Корсун: Пикът на грипните вируси е януари и февруари
Нели Корсун: Пикът на грипните вируси е януари и февруари
Астън Вила излиза за задължителна победа над Шефилд Юнайтед
Астън Вила излиза за задължителна победа над Шефилд Юнайтед