НОВИНИ

МПЦ: Никой друг освен македонците не се е опитал да възстанови Охридската архиепископия

Александър Марков
от Александър Марков
11:45, 07.04.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Балкани
близо сме договореност рсм въпроса охридската архиепископия
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Дни след като съпредседателят на Съвместната историческа комисия с Република Северна Македония проф. Драги Георгиев обяви, че историците от София и Скопие са пред договореност за Охридската архиепископия, синодът на Македонската православна църква реагира на думите му.

Близо сме до договореност с РСМ по въпроса за Охридската архиепископия?

Според МПЦ "независимо кой е бил начело на Охридската архиепископия и докъде се е простирала нейната юрисдикция в хода на историята, най-многобройно и най-постоянно винаги е било паството от македонски вярващи".

Никой друг освен македонците не е пазел и съхранявал спомена за древната Охридска архиепископия като за своя църква-майка и никой като македонците не се опитвал да възстанови нейната дейност. Според синода на МПЦ именно "македонските архиереи и верният народ на Македония са се застъпили и са се преборили за нейното включване в единство с останалите православни църкви, както и за възобновения автокефален статут на Охридската архиепископия като Македонска православна църква".

От Светия синод на МПЦ посочват още, че "във връзка с предложенията и слуховете, които се чуват през този период и в контекста на (зло)употребата на светци в ежедневен политически контекст напомняме, че "въпреки че всеки от светците произхожда от определено място и е роден от определен народ, тяхното значение и тяхното действие не се ограничават само до една област, но имат еднакво значение за всички народи, които ги уважават. Затова поставянето им в тясна национално-политическа рамка е неприемливо за нас и унизително за тях". Синодът дава пример с делото на Светите братя Кирил и Методий.

През 2019 г. Комисията постигна съгласие по делото на Светите братя, за ролята на българската държава в контекста на делото на Светите солунски братя, за опазването и развитието на това, което те правят със своите ученици.

През 2022 г. Вселенската патриаршия призна Македонската православна църква с името "Охридска архиепископия", а след това и Сръбската я призна за автокефална. През юни миналата година и Българската православна църква призна МПЦ, но нарича предстоятеля ѝ "Северномакедонски архиепископ Стефан".

Проблемът е, че Вселенската патриаршия прие Македонската църква отново под името "Охридска архиепископия" с условието да не се използва думата "македонска". Нашата църква обаче по исторически причини не е съгласна с името "Охридска архиепископия". Българската православна църква се смята за продължител на Охридската архиепископия.

Охридска архиепископия е историческото име на българската автокефална православна църква от 1018 до 1767 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ
ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ
Тодор Янчев: Нямаме приоритет между Купата и първенство, гоним класиране в Европа
Тодор Янчев: Нямаме приоритет между Купата и първенство, гоним класиране в Европа