НОВИНИ

Мръсният въздух отново затвори училищата в Ню Делхи

училищата делхи работят една седмица заради замърсяването въздуха града
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 02.12.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

В столицата на Индия отново беше наредено да се затворят училищата заради опасни нива на смог, тъй като най-висшият съд на страната поиска от длъжностните лица да предприемат мерки за справяне с токсичната мъгла, съобщи Франс прес.

Ню Делхи - един от най-замърсените градове в света, в който живеят около 20 млн. души, всяка зима е покрит с дебела пелена от смог.

Градската управа затвори училищата през ноември, но в понеделник позволи да се възобновят занятията, след като заяви, че качеството на въздуха се е подобрило.

В четвъртък те промениха курса си, след като Върховният съд даде на властите 24 часа, за да намалят нивата на смога.

"Малките деца трябва да отидат в клас в сутрешна мъгла. Няма никакво уважение", заяви председателят на Върховния съд Н.В. Рамана по време на заседанието.

Върховният съд поиска от правителството да ограничи емисиите от превозни средства и промишленото замърсяване, които са основните причинители на проблема със смога в града.

Нивата на PM2,5 - най-вредните частици, причиняващи хронични белодробни и сърдечни заболявания - в Делхи са около 215 микрограма на кубичен метър, сочат данни на компанията за мониторинг IQAir.

Тази стойност е повече от 14 пъти по-висока от максималната дневна норма, препоръчана от Световната здравна организация.

Миналия месец Делхи спря повечето строителни работи и помоли държавните служители да работят от вкъщи, тъй като качеството на въздуха в града се влоши.

В публикация в Lancet от миналата година се посочва, че през 2019 г. в Делхи са починали почти 17 500 души заради замърсяването на въздуха.

А доклад на IQAir от миналата година установи, че 22 от 30-те най-замърсени градове в света се намират в Индия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК с наказателна процедура срещу България заради достъпа до данни от свидетелствата за съдимост
ЕК с наказателна процедура срещу България заради достъпа до данни от свидетелствата за съдимост
Лавров и Блинкен разговаряха в Стокхолм
Лавров и Блинкен разговаряха в Стокхолм