НОВИНИ

Музеят в Асеновград готви изложба от стари детски играчки

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 06.03.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Разровете старите ракли и скринове и ако пазите детски играчки от вашите родители, баби или дядовци можете да ги изпратите на Историческия музей в Асеновград. Уредниците обявиха, че издирват всякакви предмети, свързани с детството.

В Историческия музей в Асеновград вече са получени първите настолни игри, лексикони, диапозитиви, прожекционни апарати и конструктори, с които нашите родители са развивали своите творчески умения.

"Това е прототип на съвременно 3D, то работи с диапозитиви, които се поставят вътре и по този начин може да се видят", обясни уредникът Магдалена Георгиева.

"Ще бъде интересно както за съвременните деца, които не са виждали такъв тип играчки, така и за техните родители, баби и дядовци, защото те ще си спомнят собственото детство", допълни уредникът Нина Янкова.

Свои вещи от детството може да изпрати всеки от цялата страна.

"Вече дори имаме една дама от Сливен, която изпрати детска шевна машина, надяваме се да има активност от страна на хората и от други места", каза още Янкова.

Ученическа книжка вместо бележник, аритметика вместо алгебра и планиметрия вместо геометрия - това са основните дисциплини, които са изучавали децата преди педесетина години.

Един от първите експонати е ученическа програма от времето, когато учениците са учели и в събота, а четенето и писането са разделени в отделни часове.

В музея събират и колекции от популярните през 80-те и 90-те години детски списания. Уредниците се надяват да получат и вещи от началото на 20 век, когато децата са имали много по-ограничен избор от играчки. Предметите могат да се изпращат до средата на месец април.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роувърът на НАСА измина първите си метри на Марс
Роувърът на НАСА измина първите си метри на Марс
Недостиг на персонал в болниците в Чехия, Северна Франция е под блокада
Недостиг на персонал в болниците в Чехия, Северна Франция е под блокада