НОВИНИ

Недостиг на персонал в болниците в Чехия, Северна Франция е под блокада

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:40, 06.03.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Днес е първата събота в Истанбул от началото на декември без забрана за излизане от къщи. Животът в мегаполиса постепенно се нормализира. Ресторантите и кафенетата са отворени с ограничено работно време и на половина от местата.

Болници в Чехия обявиха, че са извънредно претоварени, което означава, че не всички пациенти могат да получават нормална грижа заради недостиг на персонал. Има случаи, при които една медицинска сестра отговаря за 15 пациенти. Правителството обяви, че изпраща студенти по медицина и гимназисти да помагат в лечебните заведения. Според властите скотът на случаите се дължи на високозаразния британски вариант на вируса. Чехия задейства план за прехвърляне на десетки пациенти в Германия, Полша и Швейцария.

И докато в Чехия остават в сила най-строги ограничения, включително за движение, в Белгия беше обявен план за смекчаване на мерките. От 10 март се разрешават срещи на открито, частично се възстановява присъственото обучение в университетите. Решението идва след масово недоволство на студенти срещу забраните.

"60% от студентите не учат присъствено, като 80% от тях са психически изтощени от ситуацията", сподели преподавател.

Жителите на Северна Франция ще прекарат уикенда под блокада. Засегнати са милион и 400 хиляди души в департамента Па-дьо-Кале. Власти в Париж разшириха значително обхвата на забраната за консумация на алкохол да публични места. Причината е, че заради хубавото време миналия уикенд много парижани се струпаха по бреговете на Сена и каналите на френската столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музеят в Асеновград готви изложба от стари детски играчки
Музеят в Асеновград готви изложба от стари детски играчки
Втори ден от посещението на папа Франциск в Ирак
Втори ден от посещението на папа Франциск в Ирак