НОВИНИ

Висока остава заболеваемостта в Кюстендил, но не се налага затягане на мерките

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 06.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Висока остава заболеваемостта в област Кюстендил. Заразените достигнаха 490 на 100 000 души. Въпреки това не се налага затягане на мерките, съобщиха от Областния кризисен щаб. Задължителното носене на маски на открито в Кюстендил остава в сила до утре, 7 март.

Към момента в Ковид отделенията на трите болници в Кюстендил и Дупница са настанени за лечение 98 души, като на 10 от тях състоянието е тежко. Според лекари ситуацията е тревожна, защото болните не намаляват.

"Динамиката е много голяма. Приемат се между 10-12 души средно, така че както са намалели, така могат и бързо да се увеличат пациентите", обясни директорът на МБАЛ-Кюстендил д-р Александър Величков.

Засега в болниците в областта има над 50% свободни легла от общо 150. Това дава глътка въздух за медицинския персонал, който е на ръба на силите си. В тази връзка, на свое заседание кризисният щаб взе решение директорите на болници сами да решават дали да се извършват планови операции или не.

"Фактически, те не се осъществяват по причина, че първо има едно стресиране на населението и общо взето постъпването им в болница за планово оперативно лечение го избягват към този момент", каза д-р Величков.

От няколко дни има голям интерес към имунизациите, но към момента има недостиг на ваксини в Кюстендил. От областният кризисен щаб са предприели действия да бъдат осигурени нужните количества.

"Да изпратим предложение до националния ваксинационен щаб, съответно и до Министерството на здравеопазването, да бъдат осигурени още 1000 флакона, тъй като по информация на общопрактикуващите лекари, имаме списък от над 5000 човека, записани при тях", каза областният управител на Кюстендил Виктор Янев.

Заради голям брой заразени учениците от Началното училище в с. Ръждавица ще преминат на дистанционно обучение от 8 март. Останалите училища ще учат по обичайния график.

Репортер: Ангелина Дочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци масово печелят дела срещу глоби за неносене на маски
Русенци масово печелят дела срещу глоби за неносене на маски
Днес е Месопустна Задушница
Днес е Месопустна Задушница