НОВИНИ

МВнР работи за нормализиране трафика на границата с Гърция

мвнр работи нормализиране трафика границата гърция
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 23.06.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Министерството на външните работи е в контакт с гръцката страна по повод трафика на общата ни граница и работи в рамките на компетенциите си за намиране на решение на настоящата ситуация, свързана с противоепидемичните мерки, наложени от гръцките власти.

Във връзка с режима на контрол от страна на гръцките власти по съвместните ГКПП, на 22 юни 2021 г. беше проведен разговор с представител на гръцкото посолство, като българската страна повдигна въпроса за отваряне на ГКПП "Илинден - Екзохи" за преминаване на пътници, а не само за товарни МПС.

Напомнено беше, че министър-председателят Стефан Янев по време на срещата си с посланика на Гърция на 14 юни 2021 г. е обърнал внимание, че би било от голяма полза за бизнеса и туризма, ако всички ГКПП между България и Гърция бъдат отворени за преминаващи.

Гръцката страна изрази очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП "Илинден - Екзохи", както и че до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП "Кулата - Промахон", като там се планира да бъде увеличен броят на проверяващите служители от гръцка страна.

Министерството на външните работи ще продължи комуникацията с гръцката страна по въпроса с настояване за създаване на условия за по-голяма пропускливост по съвместните ГКПП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР ще бъде безкомпромисно срещу търговците на гласове
МВР ще бъде безкомпромисно срещу търговците на гласове
Ще има нова сграда за Национална детска болница у нас (Обобщение)
Ще има нова сграда за Национална детска болница у нас (Обобщение)