НОВИНИ

На 12 август 2000 г. потъва руската атомна подводница "Курск", всички моряци загиват

навършват години потъването атомната подводница курск баренцово море
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:43, 12.08.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

На 12 август 2000 г. по време на учения на Северния флот на Русия в Баренцово море руската атомна подводница "Курск" аварира и потъва. Загиват 118 души. Повече от седмица продължават опитите да бъде спасен екипажът, но без успех.

Според официалната версия подводницата, която е в експлоатация от 1995 г., потъва в резултат на взрив и пожар в торпедния ѝ отсек. Операцията за изваждане на телата на загиналите моряци започва на 25 октомври 2000 г. и завършва на 7 ноември 2000 г., а тази за изваждане на самата подводница започва на 8 октомври 2001 г. и продължава 15 часа. Подводницата тежи 18 000 тона. Операцията по нейното изваждане се отлага няколко пъти.

На мястото на инцидента пристигат спасителни кораби, за да окажат помощ на авариралата подводница. Спасителната операция се ръководи от командващия Северния флот адмирал Вячеслав Попов. Според съобщението на пресслужбата с подводницата е установена връзка и се поддържа контакт с екипажа. На борда на "Курск" няма ядрено оръжие, а главният енергиен източник е под контрол. Радиационната обстановка остава нормална.

В НАТО внимателно следят обстановката около аварията, но според източник от щаб-квартирата на Алианса не може да става дума за каквато и да е реакция или действие, защото Русия не се е обръщала за помощ към никоя страна-членка на организацията. Развитието на събитията около подводницата се следи внимателно и в американското Министерство на отбраната. Норвегия е изразила готовност да помогне за спасяването на екипажа на подводницата, но не е получила никаква подобна молба от Москва.

Все пак норвежкият кораб „Сийуей ийгъл“ е отплавал от пристанището „Трондхайм“ към мястото на инцидента. Било е решено норвежки водолази да участват в спасяването на екипажа на "Курск". Военните от руския флот признават, че нямат представа какво става вътре в потъналата подводница, както и дали някой от екипажа е все още жив. Дори и да има оцелели, те са изложени на опасността от ниските температури и намаляването на кислорода.

снимки: БГНЕС/Архив

На 21 август 2000 г. началникът на Главния щаб на Северния флот вицеадмирал Михаил Моцак потвърждава, че всички моряци в подводницата „Курск“ са мъртви. Няколко пъти се отлага началото на операцията за изваждане на телата на загиналите моряци. В крайна сметка операцията започва на 25 октомври 2000 г. и завършва на 7 ноември 2000 г.

След аварията на подводницата се тиражират различни версии каква е причината – сблъсък с друга подводница, взрив в самата нея, терористичен акт на член на екипажа и др., но в крайна сметка официалната версия е взрив и пожар в торпедния отсек на подводницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валенсия се наложи като гост на Севиля с 2:1 на старта на испанската Ла Лига
Валенсия се наложи като гост на Севиля с 2:1 на старта на испанската Ла Лига
Лос Анджелис с Филип Кръстев в състава си отпадна от турнира за Купата на лигите в САЩ
Лос Анджелис с Филип Кръстев в състава си отпадна от турнира за Купата на лигите в САЩ