НОВИНИ

Мащабна схема за търговия с нелегално оръжие и боеприпаси разкриха в Димитровград

Оръжията са били насочени към криминалния контингент, част от тях са продавани на части по куриер

Мащабна схема за търговия с нелегално оръжие и боеприпаси разкриха в Димитровград
bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 18.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Голямо количество нелегално оръжие и боеприпаси задържаха служители на ГДБОП в Димитровград. За 72 часа са задържани двама мъже на 58 и 42 години. Повдигнато им е обвинение за държане на оръжие и продажба и отчуждаване на оръжията. Някои от оръжията са били разглобявани и продавани на части през куриерски фирми.

При претърсвания на 10 адреса в частни имота в града са открити 3 автомата "Калашников" със 120 патрона, 6 пушки, част от които с оптичен прицел, 24 пистолета с пълнители и боеприпаси към тях, отделно - боеприпаси за пистолети, 10 револвера. Някои от оръжията са със заличени номера и модели.

Открити са също много части за огнестрелни оръжия - 41 пълнители, 14 ръкохватки за пистолети, приклади за пушки, цеви и голям брой боеприпаси за различен вид огнестрелни оръжия като общият им брой надвишава 300.

"Според данните, които имаме, тези оръжия са били предназначени за криминалния контингент. Дали оттам са изнасяни за други държави, предстои да бъде изяснено", заяви старши комисар Калин Литов, зам.-директор на ГДБОП.

Първоначално за 24 часа са задържани четирима души, към момента са повдигнати обвинения на двама от тях.

"Има оперативни данни, че и двете лица са се занимавали с търговия с оръжие, което обаче следва да бъде доказано по НПК. Предстои прецизиране на вече повдигнатите обвинения и евентуално повдигане на обвинения и на други лица", заяви Красимира Нейчева, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство.

Акцията на ГДБОП е започнала на 16 юли като процесуално-следствените действия продължават. Групата е разработвана от края на миналата година.

Към момента са събрани доказателства за две сделки за продажба. Утре прокуратурата ще внесе в съда искане за постоянно задържане на двамата обвиняеми.

Ако бъдат признати за виновни, ги грози от 3 до 10 години затвор.

снимки: МВР

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аржентинец е най-новото име в Берое
Аржентинец е най-новото име в Берое
Напук на контузията: Елън ван Дайк ще участва на Олимпийските игри в Париж
Напук на контузията: Елън ван Дайк ще участва на Олимпийските игри в Париж