НОВИНИ

Демерджиев: Организацията за изборите е стройна и няма да има хаос, нека хората гласуват спокойно

демерджиев организацията изборите стройна хаос хората гласуват спокойно
bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 30.03.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Няма да се стигне нито до хаос, нито до затваряне на секции в изборния ден, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг пред журналисти.

Утре МВР и ЦИК ще одобрят правилата за протичане на вота. След серията от бомбени заплахи, всички училища първо ще бъдат проверени, преди да бъдат запечатани за приемането на изборните книжа и през цялото време около тях ще има охрана, увери Демерджиев.

"Създадена е стройна организация във връзка с изборите В събота ще бъдат огледани всички сгради, периметърът около тях ще бъде отцепен. В неделя ще направим всичко необходимо безпрепятствено хората да стигнат до сградите и да гласуват, без да има никаква опасност. Подчертавам, касае се за хибридни атаки, особеното след тях е, че те търсят интерес и популярност, които за съжаление намират и провокират и други хора да вършат същото. Не отчитаме реална заплаха, постоянно ще следим процеса. Нека хората да бъдат спокойни, нека да гласуват спокойно".

МВР не е изискало учениците да прекратят занятията си още утре на обяд.

"Аз мога да препоръчам децата да си извършват занятията, това, разбира се, зависи и от директорите. Утре ще изготвим процедура, съгласно нея МВР и службите ще поемат ангажимента да преценяват реалната опасност, така че няма да се стигне до затваряне на училища или пропускане на занятия", коментира Иван Демерджиев.

Той призова ръководителите на обществените сгради и училища да проявят спокойствие, защото при евентуален риск първите хора, които ще предприемат действия, са именно службите и МВР.

Белгийските власти не са искали информация от МВР за задържания българин, обвинен в подготвяне на атентат, отговори министърът на въпрос на БНТ.

"Това лице през 2016 г., още като дете, е напуснало България. Той е български гражданин, но от 2016 г. не пребивава тук, така че България няма никаква връзка с неговата евентуална криминална дейност в Белгия".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изображенията, генерирани от изкуствен интелект, могат да заблудят. Ето как могат да бъдат разпознати
Изображенията, генерирани от изкуствен интелект, могат да заблудят. Ето как могат да бъдат разпознати
Оставиха в ареста Орлин Гигов, пребивал системно жени в София
Оставиха в ареста Орлин Гигов, пребивал системно жени в София