НОВИНИ

Радев: Формирането на бойни групи показва нашата обща отговорност към системата за колективна сигурност

живо президентът посещение учебния полигон ново село
bnt avatar logo
от БНТ
16:20, 17.10.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва в официалната церемония в "Ново село" по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на България в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО. Президентът беше посрещнат с почетен строй и прие рапорта на командващия церемонията.

Той определи днешната церемония като важен етап от изграждането на адекватни отбранителни способности, в условията на радикално променена среда за сигурност от войната на Русия срещу Украйна.

"Тя е още един пример, че силата на Алианса е в нашето единство и солидарност", каза Радев.

"Само преди три месеца НАТО прие новата стратегическа концепция, която определя рисковете и заплахите пред нашата сигурност и очерта нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разпростре своята територия, че държавите членки, граничещи с конфликта ще могат да разчитат на системата за колективна сигурност.

Днес Алиансът се обръща към своята същност мисия да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка отделна държава. Затова и формирането на бойни групи на територията на България и на другите страни членки от Източна Европа е важна стъпка за привеждане на мерките за усилена бдителност и показва нашата обща отговорност към нашата система за колективна сигурност и сигурността на всеки един член", каза още той.

Президентът изрази признателност към италианската страна, която прие ролята на Рамкова държава. Благодари и на всички съюзни държави, които също са тук със свои формирования.

Италия стана рамкова държава за бойната група на НАТО у нас (ГАЛЕРИЯ)

На церемонията присъстват министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италия Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Драгоне, както и върховният командващ Съвместното командване на НАТО генерал Кристофър Каволи формированието пое полк. Франческо Алаймо.

"Установяването на мисията на НАТО в България и инициативите, в които участваме и в други държави - Унгария, Словакия, Румъния, е необходим и неизбежен отговор на заплахите за сигурността, породени от агресията на Русия спрямо Украйна, агресията на една държава срещу друга суверенна такава", каза Лоренцо Гуерини.

"Днес е исторически ден, защото днес сме свидетели на първото предаване на отговорността по командването на бойната група от един съюзник на друг. Това е едновременно един обикновен ден, но и ден, изпълнен със сила. Обикновен ден, защото актът по предаването на отговорността от една организация на друга е обикновен, но същевременно този ден е изпълнен със сила, защото днес сме свидетели на същността на Алианса. Защото в нашия Алианс, когато една страна съюзник е изправена пред заплаха, всички останали ѝ оказват помощ", каза Кристофър Каволи.

Решението за създаване на такава бойна група беше взето на извънредна среща на върха на Алианса малко след нахлуването на Русия в Украйна.

Съгласно решението такива групи са сформирани и в Румъния, Словакия и Унгария. Италианската армия се очаква да се включи с до 800 военни, България - с около 150, Албания - с до 40, като принос ще имат и други страни от Алианса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2000 лв. гаранция за шофьора, блъснал и убил момиче до спирка в София
2000 лв. гаранция за шофьора, блъснал и убил момиче до спирка в София
Мачовете от Купата на България ще се играят със специална топка
Мачовете от Купата на България ще се играят със специална топка