НОВИНИ

Националният ни отбор по хандбал е готов за турнира IHF/EHF Trophyе

bnt avatar logo
от Димитър Русев
11:53, 12.06.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
мъжкият национален отбор хандбал приготвя добро представяне турнира ihf ehf trophyе
Слушай новината

Мъжкият национален отбор на България по хандбал тренира във Варна от началото на седмицата. Селекцията на треньора Чавдар Чернев се подготвя за участие в турнира IHF/EHF Trophy, който ще се проведе през следващата седмица, от 14 до 19 юли, в Тбилиси, Грузия.

Проявата замества IHF Men’s Emerging Nations Championship, който трябваше да се състои през април, но заради пандемията от COVID-19 беше отменен. За да бъдат осигурени повече международни срещи на т.н. развиващи се хандбални нации Международната федерация по хандбал (IHF) влезе в партньорство с Европейската (EHF) и резултатът е турнира IHF/EHF Men’s Trophy 2021 в Тбилиси. В състезанието ще вземат участие шест отбора, които са разпределени в две предварителни групи. Нашият тим ще играе в група „А“ с Кипър и Андора. В група „Б“ са домакинът Грузия, Азербайджан и Молдова. Турнирът IHF/EHF Men’s Trophy 2021 ще замени първата фаза от квалификациите за Европейското първенство за мъже през 2024-та. Първите три отбора в крайното класиране ще продължат към т.н. Relegation round и ще имат шанс да се класират в основната фаза на квалификациите за шампионата на Стария континент.

Селекционерът на представителния ни тим Чавдар Чернев е включил в състава 14 състезатели. Звездата на отбора – състезаващият се във френската Стар лига Светлин Димитров, не участва в лагера и ще пристигне директно в Грузия, тъй като утре има мач със своя „Шартр“ срещу „Истр“. Останалите избраници на Чернев за двубоите в Грузия са Кристиян Василев (Cercle Sportif Vésulien Haute-Saône, Франция), Ивайло Костов, Теодор Добрев, Георги Атанасов, Димитър Грозев и Кирил Савов от шампиона „Шумен 61“, Йордан Попов и Димитър Стоянов от състава на „Спартак“ (Варна), Владислав Йоргов и Михаел Иванов от „Локомотив“ (ГО), Емил Иванов (Добруджа), Николай Нейчев (Пирин 64) и Преслав Станчев (Осъм). Водач на отбора е Георги Андреев, помощник треньор е Димитър Асенов, а лекар на тима – Юри Золотаревски.

Отборът ни лети за Грузия в неделя, а в понеделник излиза в първи мач срещу състава на Кипър. В сряда играем срещу Андора. При заемане на едно от първите две места в групата тимът ни ще участва на полуфиналите в петък (18 юни), а битката за медалите е в събота (19 юни).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 3 часа се чака за преминаване на ГКПП "Кулата"
Около 3 часа се чака за преминаване на ГКПП "Кулата"
Путин преди срещата с Байдън: Отношенията Русия - САЩ са в най-ниската си точка за последните години
Путин преди срещата с Байдън: Отношенията Русия - САЩ са в най-ниската си точка за последните години