НОВИНИ

Над 300 души загинаха след мощното земетресение в Хаити

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:09, 15.08.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Общество
Слушай новината

Ново земетресение удари Хаити тази сутрин - силата беше 5,9 по Рихтер. Трусът е приблизително в същите райони, пострадали вчера от друго по-мощно земетресение със сила 7,2. Загинали са над 300 души. В страната е обявено извънредно положение.

Епицентърът на днешното земетресение в Хаити е на 35 километра от пристанището Ле Ке, в южната част на страната. Дълбочината му е 30 км. На острова е в сила извънредно положение след съботния мощен трус, усетен и в гъсто населената столица Порто Пренс.

"Обявихме извънредно положение в западната и южната част, в департамента Нип и в провинция Гранд Анс. Здравното министерство започна разпределянето на лекарства в болниците", каза министър-председателят на Хаити Ариел Анри.

Около 1800 души са пострадалите. Разрушени са много сгради, сред тях църкви и хотели. Сред развалините се издирват оцелели.

На място помагат кубински лекари, които са в командировка в страната. Помощ предложиха и Мексико, Венецуела и Колумбия. Американският президент Джо Байдън също нареди незабавна помощ.

Хаити все още се възстановява от катастрофалното земетресение през 2010 г., взело живота на най-малко 170 000 души. Президентските избори след убийството на държавния глава Жовенел Моиз бяха преместени от септември за 7 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев - Опелка е финалът в Торонто
Медведев - Опелка е финалът в Торонто
Талибаните вече атакуват и влизат от всички страни в Кабул
Талибаните вече атакуват и влизат от всички страни в Кабул