НОВИНИ

Над 460 000 случая на коронавирус в Северното полукълбо за денонощие

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:08, 26.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Северното полукълбо на планетата е най-засегнато от COVID-19, обяви Световната здравна организация.

Според статистиката на Организацията повече от 460 хиляди нови случая са били регистрирани за денонощие. В опит да бъде овладяна втората вълна на пандемията, в Европа от днес влизат нови строги ограничения.

Негативни рекорди на национално ниво отчетоха Италия и Франция - съответно 21 000 и 52 000 нови случая. От днес в Италия затварят кина, театри и спортни обекти. В заведенията ще се сервира до 18 ч. Детските градини ще работят, но повечето гимназии и университети преминават на онлайн обучение.

В Испания отново беше обявено извънредно положение с вечерен час от 23 до 6 часа сутринта. В Барселона бяха разположени около 160 служители на реда, за да следят за спазването на мярката. Местните власти могат да забраняват движението между регионите. Премиерът Педро Санчес ще поиска от парламента да удължи извънредното положение до 6 месеца.

От днес вечерен час от 22 до 5 сутринта действа вече и в Брюксел. Във Валония е така от няколко дни, в останалата част на страната вечерният час е от от 24 до 5 сутринта.

В Нидерландия правителството заплаши с "драконовски ограничения", ако не се спазват сегашните мерки.

Ръководителите на ООН и СЗО отправиха общ призив към страните за повече усилия срещу COVID-19 и справедливо разпределение на ваксините.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН: Ваксините, тестовете и лечението спасяват не само животи. Те спасяват икономиката и обществото. Не може да се прави избор между спасяването на човешки животи и запазването на работни места. Предпазването на хората от вируса е най-добрият начин да останат отворени училищата и бизнеса. И да се предотврати всяка следваща вълна.

Тедрос Абаном Гебрейесус, генерален секретар на СЗО: Ако и когато имаме ефикасна ваксина, трябва да я прилагаме също толкова ефикасно. Най-добрият начин за това е като се ваксинират някои хора във всички страни, вместо всички граждани на определени държави.

Днес започва 12-та световна среща на върха, посветена на здравеопазването. Тя ще се проведе във виртуален формат. Сред темите тази година е и въздействието на климата върху човешкото здраве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В САЩ гласуват номинацията на Ейми Кони Барет за член на Върховния съд
В САЩ гласуват номинацията на Ейми Кони Барет за член на Върховния съд
Празнуваме Димитровден
Празнуваме Димитровден