НОВИНИ

Най-опасният маршрут за мигрантите към Европа взе 2600 жертви

Броят на загиналите мигранти в Средиземно море е нараснал значително спрямо 2022 г.

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
16:06, 20.12.2023
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Най-опасният маршрут в света - този през Средиземно море, взе повече 2600 жертви тази година.

Броят на загиналите мигранти се е увеличил драстично в сравнение с 2022, а регистрираните преминавания са най-много от 2017 г. насам.

Повече от 100 въоръжени конфликта за 2023 година по данни на Червения кръст. Почти 200 000 души намират спасение на Стария континент. Мигранти от Тунис и Либия стигат бреговете на Италия през Средиземно море. Други пристигат в Гърция, Испания, Кипър и Малта. Трети никога не достигат сушата.

Данните сочат, че много корабокрушения са с нерегистрирани лодки, които изчезват - безследно и без оцелели. Така реалният брой на загиналите става по-голям.

"До 24 септември над 2500 души бяха обявени за загинали или изчезнали само през тази година. Този брой представлява увеличение с две трети в сравнение със същия период на миналата година", казва Рувен Меникдивела, директор на Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Мигрантският натиск през Средиземно море има дълга история. Зад нея се крият хиляди изчезнали и загинали в морските дълбини. По време на Студената война миграцията е силно ограничена, но след 90-те години на миналия век хиляди хора от Африка и Турция започват да търсят спасение от редица конфликти.

Именно Средиземно море е мястото, където незаконната миграция към Стария континент е най-значителна.

"Това лято броят на децата и възрастните, загинали по централния средиземноморски миграционен маршрут, се утрои в сравнение с миналото лято. Средиземно море се превърна в гробище за децата и за тяхното бъдеще. Политиките днес възпрепятстват ефективното и координирано търсене и спасяване в морето", отчете през септември Реджина де Доминичис, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия.

Примери от последните години, станали причина за силна миграция, са събития като Арабската пролет и войните в Сирия и Либия.

През 2023 г., освен редица въоръжени конфликти, земетресението в Мароко и последиците от бурята Даниел в Либия накараха хиляди хора да мигрират.

"Ние не можем повече да ставаме свидетели на трагедии с претърпели корабокрушение мигранти, предизвикани от отвратителния трафик и фанатизма на безразличието. Хората, които рискуват да се удавят, изоставени насред вълните, трябва да бъдат спасени. Това е човешки дълг, това е дълг на цивилизацията", призова преди три месеца папа Франциск.

Тази година се навършват 75 години от Хартата за Човешките права, които обаче не действат в Средиземно море. От години държавите членки на ЕС преговарят за мащабни реформи на общата система и разработване на безопасни маршрути за мигранти към Европа, но без резултат. Мигрантите използват гумени салове, риболовни кораби и дори метални лодки, които се товарят много над капацитета им. Бягство с цената на всичко - смърт или нов живот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правосъдният министър подпечата промените в Конституцията с държавния печат
Правосъдният министър подпечата промените в Конституцията с държавния печат
Протести в Полша заради реформи в медиите
Протести в Полша заради реформи в медиите