НОВИНИ

Наводнени мазета и отнесен асфалт след порой и ураганен вятър в Лом

bnt avatar logo
от БНТ
21:27, 20.06.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

За броени минути над Лом снощи се изля месечното количество дъжд. При това с ураганен вятър. Улици в града изглеждат като след война. Има наводнени дворове и мазета, щети по покривите, повалени дървета, скъсани електропроводи. Хората се надяват на помощ от държавата. Дотогава започнали сами да възстановяват разрушения път към Козлодуй, за да могат да влизат и излизат от града си.

25 литра дъжд на квадратен метър са се излели за по-малко от половин час в Лом. Стихията на места е отнесла асфалта, а силният вятър е повалил дървета и клони.

"От 46 години живеем тук. Това чудо не сме изпитали. Ката че ли нещо отнякъде... За секунда падна всичко. Влизам вътре. Затварям прозорец, докато да излезем, външните врати отворени от стихията и от вятъра и вода", разказа Петруна Станева.

"Ужас, ужас. Аз треперех от дъжда, от града... Изведнъж като започна да бие по стъклата... напълни ми целия двор. Напълни ми гаража... Аз не можех да изляза от терасата навънка, защото всичко ми беше във вода", споделя Петър Герасимов.

"Просто беше някакъв ужас. Такава буря не бях виждал до сега специално. Асфалтът почна да се дига... Беше някакъв порой, страшен", допълни Явор Иванов.

От снощи в Лом на смени работят екипи на общинското предприятие по чистота, за да отстранят пораженията.

"Щетите са доста сериозни. Ние в момента смятаме, моят технически отдел, за да установим за какво става на въпрос", обясни Георги Гаврилов, кмет на община Лом.

Сред най-засегнатите от бурята е улица "Добруджа", където пороят е отнесъл асфалтовата настилка. Поне седмици ще са нужни, за да бъде възстановена.

"Много дълга улица, с много улици, странични в нея и много голям дебит на вода, който доведе до това", посочи Георги Гаврилов.

След бурята поражения има по един от основните пътища за региона.

"Другият голям проблем ни е входът откъм Козлодуй в града. Това е републикански път 2-11, който е напълно разрушен и откъснат към Козлодуй, а това е авариен изход и към АЕЦ "Козлодуй", допълни Георги Гаврилов.

В Лом хора излязоха сами да запълват дупките по републиканския път.

"Ние имаме коли, ние не можем да влезем от пътя тука. Тук беше е толкова дупка... Това е пътят за цяла България, е го е, половин платно, най-много да се обърне някой камион тука", споделя Васил Василев.

От община Лом се надяват на помощ от държавата, за да се справят с пораженията от бурята.

"Ние ще оформим документация, ще установим щетите, пораженията, тяхната стойност и се надявам наистина на помощ от държавата, защото ние сме град от Северозапада, който знаете наистина какво е състоянието на целия Северозапад", уточни Георги Гаврилов.

В Лом аварийните екипи продължават да работят, докато не отстранят напълно пораженията от бурята снощи.

ПОРОЙ И УРАГАНЕН ВЯТЪР В ЛОМ - ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заслужено признание: Робер Шуман може да бъде обявен за блажен
Заслужено признание: Робер Шуман може да бъде обявен за блажен
Шивашки фирми предлагат масажи и фитнеси, за да привлекат служители
Шивашки фирми предлагат масажи и фитнеси, за да привлекат служители