НОВИНИ

Нидерландия потрепери, но победи Украйна в Амстердам

bnt avatar logo
от Калоян Николов
20:23, 13.06.2021
Чете се за: 05:55 мин.
Спорт
нидерландия потрепери победи украйна амстердам
Снимка: БГНЕС

Нидерландия победи Украйна с 3:2 в мач от група "C" на Евро 2020, игран на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам.

Капитанът на "лалетата" Вайналдъм откри резултата в 52-ата минута, а в 58-ата минута нападателят Ваут Вегхорст покачи на 2:0 в полза на домакините. Украйна върна едно попадение в 75-ата минута чрез Андрий Йермоленко, а в 78-ата минута възстанови паритета след точен изстрел с глава на Роман Йеремчук. Дензъл Дъмфрис върна преднината на Нидерландия в 85-ата минута.

Вихрено начало на мача! Украйна се впусна в предни позиции, което позволи на Нидерландия да издебне противника си на контраатака. Още във 2-ата минута "лалетата създадоха първото голово положение в мача. Менфис Депай спечели една точка в центъра на терена и направи силен индивидуален пробив от около 30 метра, който завърши с изстрел в ръцете на вратаря Георгий Бушчан.

Домакините в мача получиха още една отлична възможност да поведат в резултата в края на 5-ата минута, когато защитата на Украйна се пропука от дясно, центрираната топка попадна в капитана Вайналдъм, който елегантно подаде към Дензъл Дъмфрис, но вратарят на гостите изби в ъглов удар.

Футболистите на Андрий Шевченко се опитват да отговорят на натиска на Нидерландия, като първото най-опасното положение за Украйна дойде в 30-ата минута. Андрий Йермоленко опита късмета си с изстрел от 20 метра, който бе силен и точен, но безпроблемен на вратаря Стекеленбург.

В 39-ата минута Джини Вайналдъм нанесе топовен изстрел от волен от границата на наказателното поле, но вратарят на Украйна Георгий Бушчан демонстрира невероятен рефлекс с лявата си ръка!

В 42-ата минута Дензъл Дъмфрис отново се озова напълно непокрит в наказателното поле на Украйна, центрираната топка от Патрик Ван Анхолд попадна на главата му, но крилото на ПСВ (Андховен) стреля неточно в аут.

Така, след много битка и дузина изпуснати чисти положения от страна на Нидерландия, двата тима се оттеглиха на почивката на "Йохан Кройф Арена" при нулево равенство.

Второто полувреме започна блестящо за домакините от Нидерландия. В 52-ата минута футболистите на Франк Де Буур организираха мълниеносна атака, в която само с 4 подавания топката бе центрирана остро по земя от Дензъл Дъмфрис, вратарят Бушчан се намеси но неубедително, топката попадна в краката на Джини Вайналдъм. Капитанът на "лалетата" мигновено стреля и кълбото се озова в горния десен ъгъл на украинската врата.

Само 6 минути по-късно Нидерландия покачи резултата на 2:0 чрез Ваут Вегхорст. Дензъл Дъмфрис нахлу в наказателното поле на гостите, топката му бе отнета но украинската отбрана, но Микола Матвиенко не успя да изчисти кълбото, което попадна в обсега на Вегхорст и последният я прати в мрежата зад Бушчан.

Украйна се върна в мача в 75-ата минута чрез капитана си Андрий Йермоленко, който необезпокояван стреля от дъгата на наказателното поле с фалцов удар, който се спря в горния десен ъгъл на Маартен Стекеленбург.

Три минути по-късно отборът на Андрий Шевченко изравни резултата! В 78-ата минута Роман Йеремчук засече с глава едно центриране от пряк свободен удар и парира за втори път нидерландският вратар, който в рамките на 180 секунди трябваше да извади за втори път коженото кълбо от мрежата зад себе си.

Нидерландия отново поведе в резултата в 85-ата минута чрез точно попадение с глава на Дензъл Дъмфрис, след асистенция отляво на капитана Жоржиньо Вайналдъм. Това бе и победният гол за "лалетата" в срещата!

Съставите на двата отбора:

Нидерландия: Маартен Стекеленбург, Дензъл Дъмфрис, Юриен Тимбер, Стефан Де Врай, Дейли Блинд, Патрик Ван Анхолд, Мартен Де Роон, Жоржиньо Вайналдъм, Френки Де Йонг, Ваут Вегхорст, Менфис Депай

Украйна: Георгий Бушчан, Виталий Миколенко, Микола Матвиенко, Иля Забарни, Олександър Караваев, Олександър Зинченко, Руслан Малиновски, Серхий Сидорчук, Андрий Йермоленко, Олександър Зубков, Роман Йеремчук

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенет е новият премиер на Израел
Бенет е новият премиер на Израел
Кралица Елизабет Втора се срещна с Джо Байдън
Кралица Елизабет Втора се срещна с Джо Байдън